Nikdy nenadávate? V spánku to môže byť celkom inak!

Rozpráva váš miláčik zo sna? Potom viete, aké to môže byť strašidelné, alebo naopak, zábavné.

18.06.2018 11:00
spánok Foto:
Rozpráva váš miláčik zo sna? Potom viete, aké to môže byť strašidelné alebo naopak, zábavné.
debata (1)

V aktuálnej štúdii nemocnice Parises Pitié-Salpetriere, vedci okolo doktorky Isabelle Arnulf pozorovali, čo v spánku hovoríme. Výsledok je celkom vtipný!

Padlo hrubé slovo

Výskumný tím totiž zistil, že v desiatich percentách prípadov sú spánkové reči veľmi vulgárne. V skutočnosti sa používajú nadávky a vypúšťajú negatívne komentáre. Štúdie sa zúčastnilo 232 osôb a ukázalo sa, že pravdepodobnosť nadávok počas spánku bola vyššia ako počas dňa. Ak vám teda bolo povedané, že počas spánku rozprávate, môžete si byť takmer istý, že tam padlo aj nejaké to hrubé slovo!

Nadávky v spánku? Časté!

Podľa doktorky Arnulf prichádzajú negatívne reči aj z negatívnych snov, takže obzvlášť často bolo vyslovované slovo „nie“. To, že osoby v spánku rozprávajú, si vôbec nevšimnú a s odstupom času si na to nepamätajú, preto môže mať mrmlanie skôr vplyv na spánok partnera. No ale vieme, prečo ľudia rozprávajú zo spánku?

Somnilokvia nie je choroba

Odborný výraz pre tento fenomén je somnilokvia. Väčšinou ša deje vo fáze REM, vo fáze spánku, kedy snívame. Keď sú aktivované svaly, zodpovedné za rozprávanie, z úst vychádzajú neformulované zvuky. Hoci somnilokvia nie je choroba, ale porucha správania, často sa vyskytuje s inými poruchami spánku. Aj psychické problémy, alkohol alebo ochorenia, ktoré sprevádzajú horúčky, môžu mať vplyv na rozprávanie zo snov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #nadávky #snívanie #somnilokvia #fáza spánku

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...