Stresové hormóny, takto ničia naše telá

Napätie v práci a súkromí nám pomáhajú zvládať stresové hormóny. Telo pripravia na dve situácie, útok alebo útek. Ak je ich príliš veľa, organizmus sa začne brániť a chradnúť. Toto sú znamenia toho, keď nám stres prerastá cez hlavu.

12.06.2018 17:00
Majte stres pod kontrolou Foto:
V strese neskoro zaspávame a prebúdzame sa so zlou náladou a unavení.
debata

Pomáha i ubližuje

Pri zvýšenom psychickom a fyzickom napätí sa do krvi uvoľňuje stresový hormón kortizol, ktorý nám spolu s adrenalínom za normálnych okolností pomáha vyrovnať sa s ťažkými životnými situáciami. Pod vplyvom silného stresu sa ho do tela dostane toľko, že začne negatívne ovplyvňovať telesné funkcie. Ako uvádza portál fitnessandpower.com kortizol si vyberá daň najmä na našom spánku. Nízke hladiny tohto hormónu umožňujú telu odpočívať, pripraviť sa na spánok a napokon aj pokojne zaspať. Vyššie hladiny spôsobujú opačný efekt. Hoci sme až nad mieru unavení, nedarí sa nám zaspať. Výsledkom je neskoré zaspávanie a prebudenie sa do rána so zlou náladou a únavou.

Tuk sa drží „ako čert

Medzi ďalšie negatívne vlastnosti stresového hormónu patrí jeho schopnosť vplývať na tukové zásoby organizmu. Žiaľ, v tomto prípade pôsobí negatívne. Kortizol má tendenciu nahromadiť tuky najmä v oblasti brucha. Tento fenomén si môžete všimnúť niekedy aj u mladých ľudí, ktorí sú štíhli, doslova chudí, ale v oblasti brucha majú väčšie zásoby tukového tkaniva. Tieto zásoby sa vytvárajú nie z dôvodu nadváhy, čo je u chudých ľudí nereálne, ale z dôvodu nadmerného stresu, ktorému sú vystavení. Menej stresu znamená automaticky aj rýchlejšie chudnutie a „pálenie tuku aj v oblasti pása.

Pozor na diabetes

Kortizol rovnako zvyšuje hladinu cukru v krvi a vystavuje nás tak riziku vzniku cukrovky. Vzhľadom na vysokú hladinu glukózy klesajú hodnoty inzulínu, čo znižuje hladinu cukru v krvi. V dôsledku toho môžeme mať pocit, že máme neodolateľnú chuť na sladkosti. Vysoké hladiny spomínaného hormónu vplývajú negatívne aj na sexuálne funkcie, a to u obidvoch pohlaví. U mužov spôsobuje erektilnú dysfunkciu a u žien stratu chuti na sex.

Ach tá bolesť

Prečo nás tak pri strese bolí chrbát a prečo nás „sekne krk? Príčinou je kortizol. Ak ho máte príliš veľa, stúpajú aj hladiny prolaktínu, ktorý zvyšuje citlivosť na bolesť chrbta a svalov. Vysoký kortizol rovnako spôsobuje, že mozog vníma bolesť omnoho intenzívnejšie, ako je tomu za normálnych okolností. Napríklad, aj obyčajný kŕč v nohe sa môže javiť ako neznesiteľná silná bolesť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #cukrovka #napätie #stres #hormóny #kortizol #Tuk na bruchu

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...