V prípade čokolády treba veľmi jasne rozlišovať medzi rôznymi druhmi. V zásade sa dnes vyrába ako zmes kakaovej masy, kakaového masla, sušeného mlieka a cukru. Biela čokoláda neobsahuje kakaovú hmotu, pri produkcii tmavej čokolády sa zas nepoužíva sušené mlieko. Ak sa konzumuje s mierou a obsahuje aspoň 70 percent kakaa, nemožno hovoriť o žiadnom prehrešku, naopak, urobí telu dobrú službu. Toto je jej päť výhod:
Má nízky obsah cukru
Horká čokoláda, ktorú dostať kúpiť v obchode, má vo väčšine prípadov oveľa nižší obsah cukru, ako ostatné sorty. Obsah kakaa je už uvedený na obale. Platí pravidlo: Čím viac kakaa, tým menej cukru. Ale pozor: Čím viac percent kakaa čokoláda obsahuje, tým je horkejšia.
Znižuje hladinu cholesterolu
Maškrtenie tmavej čokolády skutočne znižuje hladinu cholesterolu v krvi, tento efekt bol preukázaný v štúdii. Dôvodom je kakaové maslo.
Prebúdza
Čokoláda s vysokým obsahom kakaa je ako lepší energetický drink. Obsahuje malé množstvo kofeínu a tiež podobne účinkujúcu látku teobromín, vďaka ktorej sa počas maškrtenia „prebúdzame“. Štúdie ukázali, že pravidelná konzumácia horkej čokolády môže pomôcť pacientom s chronickým únavovým syndrómom.
Môže byť legálnym prostriedkom
Nová štúdia o vedeckých poznatkoch v oblasti športu uznáva, že tmavá čokoláda môže byť legálnym dopingovým prostriedkom. Jej zložky vedú k zníženému príjmu kyslíka, čo zas zvyšuje vytrvalosť.
Znižuje riziká chorôb
Rôzne štúdie tiež potvrdili, že pravidelná konzumácia tmavej čokolády znižuje riziká rôznych ochorení. Patrí sem cukrovka, srdcový infarkt a mozgová príhoda.