Malé, tmavé, či chlpaté... Čo hovoria bradavky o našom zdraví?

Prsné bradavky môžu byť bledé alebo tmavé, veľké alebo malé, "postavené", alebo naopak vtiahnuté - príroda sa vie zahrať aj s nimi. Súčasne nám však môžu veľa prezradiť o našom zdraví.

12.06.2018 09:30
samovyšetrenie prsníkov Foto:
Bradavky sú niekedy viac, inokedy menej citlivé, podľa toho, v ktorej časti cyklu sa práve nachádzame. Krátko pred menštruáciou ich má veľa žien citlivé, priam boľavé.
debata (2)

Pri každom samovyšetrení prsníkov by ste mali venovať pozornosť aj bradavkám. Zmena farby alebo tvaru môže signalizovať rakovinu. Ale aj hormonálne zmeny, ako napríklad počas tehotenstva, sa niekedy odzrkadlia na prsných bradavkách.

Chlpy

Jemné chĺpky okolo bradaviek sú celkom normálne, najmä v prípade tmavovlasých žien. Ak sa však chĺpky zjavia náhle, poukazujú na hormonálnu zmenu. Môže byť spôsobená tehotenstvom alebo užívaním hormonálnej antikoncepcie.

Citlivosť až bolesť

Bradavky sú niekedy viac, inokedy menej citlivé, podľa toho, v ktorej časti cyklu sa nachádzame. Krátko pred menštruáciou ich má veľa žien citlivé, priam boľavé.

Tmavé sfarbenie

Podľa farby pokožky môžu byť bradavky ružové alebo bledo až tmavohnedé. Počas tehotenstva môžu rovnomerne zhnednúť. Avšak tmavý kruh okolo bradaviek môže znamenať zriedkavú formu rakoviny prsníka, tzv. Pagetov karcinóm.

Zápal a sekrét

Väčšina zápalov bradaviek (až 70 percent) sa týka dojčiacich žien. Ak nedojčíte, no napriek tomu máte zapálené bradavky, môže to poukazovať na dysfunkciu štítnej žľazy. Ak zápal sprevádza aj jasný, mliečny alebo krvavý sekrét, môže ísť o rakovinu. Návštevu lekára určite netreba odkladať!

Vtiahnutie

Niektoré ženy majú od prírody vtiahnuté bradavky, vzniknú pri skrátených mliečnych kanáloch a z lekárskeho hľadiska nepredstavujú problém. Iné je to však v prípade, ak sa bradavky náhle vtiahnu – môže ísť o príznak rakoviny prsníka.

Erotogénna zóna

Bradavky sú u mnohých mužov a žien erotogénnou zónou, pri správnej stimulácii môžu dokonca viesť k orgazmu. Avšak nie všetci sme rovnako citliví – ak patríte do tejto skupinky, vôbec, ale vôbec sa nemusíte znepokojovať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tehotenstvo #orgazmus #rakovina prsníka #bradavky

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...