Žiadne raňajky, žiaden problém?

Londýnsky profesor pochybuje, že raňajky sú pre ľudské telo skutočne najdôležitejším jedlom dňa.

11.06.2018 09:00
raňajky, výživa, chudnutie Foto:
Ľudia, ktorí si nepotrpia na raňajkách, venujú vo všeobecnosti oveľa menej pozornosti zdravej strave.
debata (1)

Toto pravidlo mnohých odborníkov na výživu dôverne poznáme: Raňajky sú najdôležitejším jedlom dňa. Alebo: Dobrý štart do dňa možno dosiahnuť len s čo najzdravšou stravou. Štúdie dokonca poukazujú na to, že kto si odopiera raňajky, je na najlepšej ceste k obezite. Profesor z Londýna toto všetko považuje za veľké nedorozumenie a má svoje vlastné predstavy o rozumnom výživovom pláne.

Mýtus?

Tim Spector, ktorý vyučuje na King's College v anglickom hlavnom meste, neverí tomu, že raňajky sú také dôležité, ako sa roky traduje. Ako vysvetlil pre britský spravodajský portál, za vznik tohto mýtu môžu zastaralé výskumy. Štúdie, ktoré identifikovali spojenie medzi nedostatkom rannej stravy a obezitou, zanedbali ďalší podstatný faktor.

Zlá interpretácia

Pretože ľudia, ktorí si nepotrpia na raňajkách, venujú vo všeobecnosti oveľa menej pozornosti zdravej strave, myslí si Spector. To je podľa jeho slov dôvod, prečo majú sklony k obezite, s vynechaním raňajok to vraj nemá nič spoločného. Kto nemá ráno chuť na raňajky, nemal by sa do nich nútiť. Pozorovanie ukázalo, že gény majú vplyv na to, či sme ráno hladní alebo nie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #raňajky #zdravá strava #obezita #hlad #gény #ráno

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...