Takto sa cukrovka hlási o slovo

Ochorenia srdca, poškodenie obličiek, nervov a strata videnia. Aj takéto fatálne následky môže mať podceňovanie prichádzajúceho diabetu.

03.06.2018 16:00
cukrovka, diabetes, test, vyšetrenie, cukor v krvi Foto:
Na vysokú hladinu glukózy v krvi reagujú obličky zvýšenou tvorbou moču.
debata

Zakráda sa ticho a nenápadne

Pri príznakoch zvýšenej hladiny cukru v krvi zbystrite pozornosť. Takto nenápadne sa totiž zvykne hlásiť o slovo. „Príznaky spôsobené vysokou hladinou cukru v krvi majú tendenciu sa postupne rozvíjať, takže si možno ani neuvedomujeme, že sme chorí,“ vysvetľuje zákernosť tohto ochorenia autor knihy End of Diabetes Joel Fuhrman. Rozpoznanie zdravotných ťažkostí spojených s cukrovkou je podľa neho potrebné z dôvodu záchrany zdravia odhaliť čo najskôr. Jedným zo základných signálov narastajúceho ochorenia diabetu je časté močenie, a to najmä počas noci. Na vysokú hladinu glukózy v krvi reagujú obličky tým, že sa ju pokúšajú vyplaviť z tela von zvýšeným močením.

Problémy sa reťazia

Časté močenie sa zase spája s ďalším častým príznakom cukrovky, smädom. Stratou tekutín pri močení dochádza k silnému odvodňovaniu a nekontrolovateľným pocitom smädu. Vysoké hladiny krvného cukru, močenie, odvodňovanie tak vedú k reťazovej reakcii, ktorá pokračuje celkovou únavou organizmu. Dôvodom straty energie človeka trpiaceho na problémy spôsobené cukrovkou je dehydratácia z častého močenia. Pre cukrovku je typické aj rozmazané videnie a krvácanie ďasien. Baktérie v ústnej dutine, ktoré milujú cukor spôsobujú, že rany sa liečia pomalšie. To môže spôsobiť, že ďasná sú začervenané, opuchnuté a citlivé na dotyk, obzvlášť, keď ich intenzívnejšie čistíme kefkou a zubnou niťou.

Aj škvrny? Áno

Okrem spomínaných problémov nás môžu prekvapiť aj škvrny na koži. Pod vznik nepríjemne sfarbených, šupinatých fľakov na pokožke sa podpisuje rovnako vysoký cukor, ktorý poškodzuje krvné cievy vrátane tých, ktoré zásobujú krvou priamo vrchnú časť kože. Nadbytočná hladina cukru v krvi môže spôsobiť, že bunky pokožky sa reprodukujú rýchlejšie, ako za normálnych okolností. Nové bunky majú viac pigmentov, čo môže viesť k vzniku tmavých škvŕn na pokožke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smäd #únava #diabetes #cukrovka #príznaky #močenie #glukóza

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...