Chudnete? A už ste vyskúšali kaleráb?

Kaleráb vyzerá na prvý pohľad celkom nenápadne a väčšina z nás ho používa takmer výlučne ako zeleninu do polievok.

04.06.2018 17:00
kaleráb, zelenina, zdravá výživa Foto:
Kaleráb nepatrí len do polievky.
debata (1)

A to je škoda! Je totiž plný vitamínov a stopových prvkov, dokáže zároveň výrazne pomôcť pri chudnutí. Na 100 g obsahuje len 25 kcal, čo z neho robí skvelú potravinu v čase diétovania. Je chudobný na sacharidy, čo je takito jeho výrazným bonusom. Zaujímavosťou je, že kaleráb má vyšší obsah vitamínu C ako citrón. Zároveň obsahuje vápnik, fosfor a zinok – minerály, ktoré sú dôležité aj z pohľadu ženskej krásy – zabezpečujú pevné a zdravé nechty či vlasy. A ešte niečo – vitamíny skupiny B robia z kalerábu priam minerálnu bombu. Poďakuje sa vám aj metabolizmus, pretože vitamíny skupiny B sú pre jeho správne fungovanie dôležité.

Selén takisto nájdete v kalerábe, je to prvok, ktorý je nevyhnutný pre syntézu DNA a zároveň je nevyhnutný pri produkcii enzýmov. Selén je prospešný aj pre imunitný systém, pretože má schopnosť zachytiť voľné radikály, čím pomáha v prevencii rakovinových ochhorení. Pre oleje v ňom obsiahnuté pôsobí kaleráb ako prírodné antibiotikum, zabraňuje množeniu plesní.

Pri znížovaní hmotnosti je kaleráb takisto nápomocný. Hoci má málo kalórií, dokáže zasýtiť. Navyše, dokáže stabilizovať hladinu cukru v krvi, čím sa človeku darí udržiavať chute na „niečo dobré“ pod kontrolou. Kaleráb má jemne sladkastú chuť, aj preto sa hodí ako príloha k mäsu. Netreba ho však dlho variť. Aby si zachoval svoje vitamíny a minerály, pripravte ho na pare alebo jemným dusením.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kaleráb

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...