Citrón aj šalvia! Pomôžu vám zabojovať s potením

Letné horúčavy sú tu a s nimi aj nepríjemné potenie, ktoré dokáže potrápiť.

01.06.2018 17:00
citron, vitamin c Foto:
Doprajte si minerálku ochutenú šťavou z citóna.
debata

Aj preto sa napríklad pikantným jedlám počas tropických dní radšej vyhnite, pretože tie potenie ešte viac podnecujú. Na druhej strane existujú aj potraviny, ktorých zložky dokážu potenie v istej miere pribrzdiť. Ktoré to sú?

Jogurt

Nie nadarmo sa v Indii k veľmi pikantným jedlám podávajú aj jogurtové dipy či nápoje, ktoré ich ostrú chuť zjemnia. Nielen jogurt, ale aj ostatné kyslé mliečky výrobky dokážu telo ochladiť zvnútra. Počas letných dní si napríklad môžete pripravit rôzne ovocné smoothie, do ktorých pridajte aj biely jogut. Vychladený nápoj určite osvieži.

Šalvia

Výťažky zo šalvie sa používajú aj pri výrobe antiperspirantov. Šalviový čaj dokáže takisto mierne ovplyvniť potenie, ak ho popíjate počas horúcich dní. Je dobré piť ho vychladený na izbovú teplotu. A má ešte ďalší výrazný bonus – obmedzuje tvorbu baktérií, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach potu. Ale pozor! Šalvia sa nesmie piť dlhodobo a ani vo veľkých dávkach.

Zázvor

Nielen letné horúčavy, ale aj stres vás dokáže poriadne zahriať zvnútra. Ak sa začnete potiť, dobrou pomocou je zázvorový čaj! Hoci o ňom počuť najmä počas zimných mesiacov, kedy je účinným bojovníkom pri prechladnutiach, dokáže pozitívne ovplyvniť aj potenie podnietené stresom.

Citrón

Osvieženie zvnútra nám dokážu ponúknuť aj citrusové plody. Najvýraznejšie účinky proti nadmernému poteniu má citrón. Šťavu z neho jednoducho pridajte do vašej obľúbenej minerálky a pite počas dňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šalvia #jogurt #potenie

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...