Spoznajte s nami! Tieto jahody sú najzdravšie!

Nie každé ovocie je rovnako zdravé a nie každá jahoda má rovnaký obsah vitamínu C! Spoznajte, ktoré jahody sú najzdravšie.

28.05.2018 09:30
shutterstock jahody Foto:
Chutné jahody skrývajú mnoho tajomstiev.
debata

Ak je ovocie zrelé…

Jahody patria do skupiny vynikajúce ovocie. Pre nízky obsah kalórií ho odporúčajú na desiatu aj osobní tréneri. Je správne rozhodnutie jesť čerstvé ovocie, no nie každé má rovnako veľa vitamínov a živín. Dokonca aj v rámci jedného druhu ovocia môže byť obsah živín rozdielny – a vo väčšine prípadov to závisí od zrelosti ovocia!

Denná dávka céčka?

Aj pri jahodách je to tak, že nie všetky sú rovnako zdravé, čiže nie všetky sú vitamínovými bombami, za ktoré sa jahody vo všeobecnosti považujú. Vitamínu C by totiž mali obsahovať viac ako pomaranče či citróny. Znamená to, že by miska jahôd mala pokryť dennú dávku tohto vzácneho vitamínu.

Ako to zistiť?

Pýtate sa, ako zistiť, ktoré jahody sú obzvlášť zdravé? Rozhodujúca je farba. Čím sú jahody tmavšie, tým viac vitamínu C obsahujú. A nielen to. Asi žiadne iné ovocie neobsahuje tak veľa kyseliny listovej ako práve jahody. Kyselinu listovú si telo nevie samo vytvárať, je však enormne dôležitá pre rast buniek. Okrem toho sa môžu jahody pýšiť aj ďalšími vitamínmi – A, E, K a jódom. Bohaté sú aj na antioxidanty. Tieto látky zaručujú hladkú obnovu buniek v našom tele.

Pleseň za rohom

Je teda veľa dôvodov, prečo jesť jahody. Na čo najtmavšie plody sa však neoplatí dlho vyčkávať, pretože platí aj ďalšie pravidlo. Čím je ovocie tmavšie, tým je zrelšie. V takom prípade je ale pleseň doslova „za rohom“…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #jahody #antioxidanty #kyselina listová #pleseň

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....