Mega dávky vitamínov nám škodia, vravia vedci

Jedna pilulka ráno, ďalšia na obed a pre istotu ešte jedna večer. Pokiaľ patríte k „milovníkom“ vitamínových výživových doplnkov, zbystrite pozornosť. Pri vyššom dávkovaní môžu viac ublížiť, ako pomôcť.

22.05.2018 15:00
ovocie, vitamíny, výživa Foto:
Radšej prijímajme vitamíny v prirodzenej podobe než v syntetických výživových doplnkoch.
debata (7)

Radšej ubrať, ako prehnať

Podľa novej štúdie publikovanej v časopise The Journal of Physiology nesprávna kombinácia výživových doplnkov môže mať na ľudský organizmus negatívne účinky. Ako uvádza portál menshealth.co.uk vedci zachádzajú ešte ďalej a tvrdia, že vysoké dávky vitamínov môžu poškodiť fyzickú kondíciu a zdravie človeka. Výskumníci z Nórskej školy športových vied zaradili 54 mužov a žien do jedenásťtýždňového tréningového programu. Niektorým z nich podávali vitamíny C a E v tabletkovej forme a niektorým podávali takzvané placebo, t.j. liečivo, ktoré nemá terapeutické účinky. Po uvedenom časovom období vedci skupinu dobrovoľníkov otestovali a zistili prekvapujúci záver. Účastníci zo skupiny, ktorej sa podávalo placebo zaznamenali zvýšenie mitochondriálnych proteínov potrebných na zlepšenie svalovej vytrvalosti oproti tým, ktorým boli podávané vitamíny v syntetickej podobe. „Naše výsledky naznačujú, že vysoké dávky vitamínov C a E – ako sa bežne vyskytujú vo výživových doplnkoch – by sa mali používať opatrne, najmä ak absolvujete výcvik na vytrvalosť,“ povedal vedúci výskumu, Dr. Goran Paulson.

Kedy sú C a E kamarátmi?

Štúdie z USA tiež potvrdzujú fakt, že vitamín C (kyselina askorbová) v jeho prirodzenej podobe je omnoho účinnejší, ako konzumácia takzvaných suplementov. Dostatočné množstvo vitamínu C je podľa odborníkov možné pokryť práve pravidelnou konzumáciou rôzneho ovocia a zeleniny. Céčko v prírodnej forme posilňuje imunitný systém a pomáha ľudskému telu rýchlejšie sa vyrovnávať s nástrahami rôznych infekčných ochorení, najmä nádchy a chrípky.

Vitamín E v koncentrovanej podobe môže byť pre človeka omnoho agresívnejší, než je samotný vitamín C. Štúdia uverejnená vo vestníku Americkej lekárskej asociácie poukázala na alarmujúce výsledky z nadužívania vitamínu E, ktorý sa označuje ako vitamín večnej mladosti a krásy. Aj v tomto prípade odporúčajú jeho užívanie z bežne dostupných potravín. Jeho prirodzenými zdrojmi sú orechy, obilné klíčky, rastlinné oleje, sójové bôby, vajíčka, ryby a zelená listová zelenina.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #nádcha #výživové doplnky #vitamíny C a E #suplementy

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...