Syndróm toxického šoku: Riziko aj pri menštruačnom kalíšku!

Aj menštruačné kalíšky a tampóny z organickej bavlny môžu vyvolávať vzácny syndróm toxického šoku.

24.05.2018 09:00
Zabudnite na tampóny, novým hitom je... Foto: ,
Dôležité je aj menštruačný kalíšok pravidelne meniť a po menštruácii vyvariť.
debata

Americkej modelke Lauren Wasser museli v dôsledku syndrómu toxického šoku amputovať obe nohy. Jej príbeh sa postaral v celom svete o palcové titulky.

Súvislosť medzi syndrómom toxického šoku a hygienou

Síce môžu na syndróm toxického šoku ochorieť aj muži, už desaťročia je známa súvislosť medzi ochorením a používaním tampónov. Pozor, samotný tampón ešte nestačí na to, aby spôsobil spomínaný syndróm – postihnutá osoba musí v tele nosiť aj stafylokoky (týka sa to asi 20 percent populácie).

Aj iné produkty

Syndróm toxického šoku je veľmi zriedkavé, zato však vážne ochorenie. Charakterizuje ho horúčka, kožná vyrážka spojená s oddelením vrchnej vrstvy kože, ako aj zlyhanie viacerých orgánov. Hoci sa v minulosti predpokladalo, že živnou pôdou pre toxín TSST-1 sú predovšetkým tampóny zo zmesi viskózy, istá francúzska štúdia teraz potvrdila, že ho môžu spôsobovať aj iné menštruačné produkty.

Čo to znamená?

Faktom je, že doteraz boli hlásené len dva prípady syndrómu toxického šoku v súvislosti s menštruačnými kalíškami a v oboch prípadoch išlo o veľmi dlhý čas nosenia (sedem dní namiesto odporúčaných max. 12 hodín). Dôležité je aj menštruačný kalíšok pravidelne meniť a po menštruácii vyvariť.

Hygiena nadovšetko

Ani nositeľky tampónov si nemusia robiť starosti. V prvom rade je dôležitá hygiena. Pred vkladaním tampónu si poriadne umyte ruky a nevoľte väčšiu veľkosť tampónu len z lenivosti, aby ste si ho nemuseli často meniť. Pravidlo štyri až šesť hodín nevzniklo len tak náhodou. Tampóny, ktoré objavíte niekde na dne svojej kabelky a možno im už chýba obal, prípadne sú poškodené, vyhoďte radšej rovno do koša!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #tampón #syndróm toxického šoku #menštruačný kalíšok

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...