Nordic walking zaznamenáva na Slovensku boom! A celkom oprávnene

Ozdravno – pohybová aktivita má u nás stále viac fanúšikov, čím nás pomaly zaraďuje medzi walkingové veľmoci.

18.05.2018 09:00
nordic walking, šport, príroda Foto:
Nordic walking je určený pre celú rodinu.
debata (2)

Ako správne walkovať? Zakladateľka Slovenskej asociácie nordic walking, Lucia Okoličányová, svoje skúsenosti opísala v knihe Moderný nordic walking. Kráčame za zdravím.

Na tomto športe je skvelé to, že vyhýbať sa mu nemusí nikto a užiť si ho spolu môžu celé rodiny. A takúto možnosť ponúka naozaj málo voľnočasových aktivít. „Je vhodný pre deti od päť rokov až po seniorov. Využíva sa aj v nemocniciach pri rekonvalescenciách, zlákal mnohé kluby pacientov, je vhodný ako kompenzačné cvičenie svalov pre vrcholových športovcov a takisto je nápomocný napríklad pri odstraňovaní porúch učenia u detí,“ opísala Okoličányová pred časom pre Pravda.sk.

Lucia Okoličányová, Zakladateľka Slovenskej... Foto: Martina Cimermanová, Martinus
Lucia Okoličányová Lucia Okoličányová, Zakladateľka Slovenskej asociácie nordic walking, počas krstu knihy Moderný nordic walking. Kráčame za zdravím.

O publikácii premýšľala už roky. „Prvý impulz som dostala od našich akreditovaných inštruktorov, ktorí potrebovali komplexnú príručku na výučbu nordicu, vrátane podrobných fotografií. Pri písaní som si uvedomila, že knihu píšem zrozumiteľným jazykom a mohla by sa zísť aj začiatočníkom a tiež pokročilým walkerom a inštruktorom,“ hovorí Lucia Okoličányová. Na benefity tohto športu upozorňuje aj Matej Tóth. "Chôdzu vnímam ako najprirodzenejší, tým pádom aj najzdravší pohyb človeka a je výborné, že jej holduje stále viac a viac ľudí. Navyše, pri nordic walkingu sa zapájajú takmer všetky svaly tela, takže postupne určite každý pocíti priaznivé účinky na zdravie, kondíciu a energiu,“ konštatuje majster sveta a olympijský víťaz v chôdzi.

Zľava: Soňa Müllerová, Lucia Okoličányová a... Foto: Martina Cimermanová, Martinus
Soňa Müllerová, Lucia Okoličányová a Vera Wisterová Zľava: Soňa Müllerová, Lucia Okoličányová a Vera Wisterová počas krstu knihy Moderný nordic walking. Kráčame za zdravím.

Ak tomuto športu podľahnete naplno, Okoličányová má pre vás zaujímavý tip: „Pre aktívne dámy by som rada spomenula možnosť v tejto disciplíne súťažiť. Existujú majstrovstvá sveta, Európy aj Slovenska. Kráča sa na čas a na techniku na trati dohliadajú rozhodcovia.“

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nordic walking #Lucia Okoličányová

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...