Vedci varujú pred sedením, vraj zabíja

Ľudia nie sú sedavými bytosťami. V dávnej minulosti sa živili lovom, pestovaním plodín a migrovali tisícky kilometrov z miesta na miesto. Dnes je situácia iná. Podľa vedcov pokiaľ sa nehýbeme, rýchlejšie umierame.

12.05.2018 08:00
fitlopta, sedenie, kancelária Foto:
Ak pri práci sedíte, precvičte si nohy a zadok krátkou prestávkou na státie alebo chôdzou.
debata (2)

Namiesto stoličky chôdza

Výťah namiesto schodov alebo auto namiesto bicykla. Ak k tomu prirátame prácu, pri ktorej strávime na stoličke aj viac ako šesť hodín denne, máme problém. Ako upozorňujú viaceré výskumy, sedenie nás pripravuje o roky života. Telesné zmeny, ku ktorým takýmto životným štýlom dochádza sú podľa portálu stethnews.com nezvratné ani následným cvičením. Základom je preto prevencia. Štúdia z roku 2011 od spoločnosti American Cancer Society poukázala na zdravotné následky sedenia na viac ako 120tisíc ľuďoch. Výskum sa realizoval neuveriteľných štrnásť rokov a porovnával sa zdravotný stav mužov a žien, ktorí sedia viac ako šesť hodín denne oproti tým, ktorí uprednostňujú aktívny spôsob života. Výsledky štúdie boli ohromujúce. Počas výskumu zomrelo o 20 – 40 % viac ľudí oproti tým, ktorí sedeli menej ako tri hodiny denne.

Trpí srdce, hrozí i cukrovka

K tejto štúdii prispelo aj ďalších 47 analýz skúmajúcich vzťah medzi fyzickou nečinnosťou a úmrtnosťou. Vedci sa zhodli, že sedavý spôsob života zvyšuje u ľudí riziko vzniku viacerých chorôb a predčasnú smrť. Riziko výskytu predčasnej smrti sa zvyšuje o cca 24 % u ľudí, ktorí trávia väčšinu svojho dňa bez výraznejšieho pohybu. Rovnako sa zvýšil výskyt cukrovky 2. typu, rakoviny, kardiovaskulárnych ochorení. Telo sa podľa vedcov ničí sedením z viacerých dôvodov. Počas nečinnosti sú nohy v podstate nečinné, spomaľuje sa ich prekrvovanie, zmenšuje sa množstvo spálených kalórií a navyše sa v tele znižuje množstvo látok, ktoré pomáhajú redukovať telesný tuk. Výskumníci zistili, že už po dvoch hodinách sedenia klesá dobrý cholesterol, ktorý čistí cievy o viac ako 20 %. Po takmer celodennej nečinnosti klesá vyplavovanie inzulínu, čo môže spôsobiť zvyšovanie rizika vzniku cukrovky.

Pohyb je najlepší lekár

Zdravotnícki experti radia ľuďom s menej aktívnym zamestnaním alebo životným štýlom naplánovať si deň tak, aby sa v ňom striedali fázy sedenia a chôdze. Namiesto výťahu je vhodné urobiť zopár krokov denne po schodoch, alebo vymeniť auto či mestskú hromadnú dopravu za bicykel. Ak pri práci sedíte, precvičte si nohy a zadok krátkou prestávkou na státie alebo chôdzou po dobu aspoň minútu každú pol hodinu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sedenie #pohyb #cukrovka #srdcovo-cievne ochorenia

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...