Výtoky naše každodenné! Ktorý je v norme, ktorý už nie?

Každá žena má vaginálny výtok - niektorá viac, iná menej. Čítajte viac o tom, ktorý sa považuje za "normálny" a s ktorým radšej zájsť za lekárom!

15.05.2018 11:00
výtok, nohavičky, toaleta Foto:
Sú výtoky, kedy je dôvod na paniku, no niektoré sú celkom neškodné.
debata

V prvom rade pripomeňme, že vaginálny výtok je úplne normálny – netreba sa ho obávať. Podlieha hormonálnym výkyvom a zvyčajne sa začína jeden až dva roky pred pubertou a trvá do menopauzy. Normálny vaginálny sekrét ženy pozostáva z epiteliálnych buniek a kapilárnej tekutiny pošvy, vaginálnej flóry, žľazových sekrétov z krčka maternice a metabolických produktov. Má pH hodnotu od 3,8 do 4,4. Denne vyprodukujeme asi päť mililitrov. Vaginálny sekrét sa tvorí aj počas sexuálneho vzrušenia a tiež počas ovulácie môže byť o niečo silnejší (a viac tekutý).

Výtok hovorí tiež niečo o našej plodnosti:

Biely výtok
Obyčajne sa objaví pár dní po menštruácii, telo sa pripravuje na ďalšiu ovuláciu. Vyzerá ako surové vaječné bielko, a medzi prstami ho možno natiahnúť až do dĺžky 5 centimetrov.

Priehľadný výtok
Tento druh výtoku môžeme pozorovať predovšetkým krátko pred ovuláciou. Väčšinou je transparentný. V čase ovulácie sa sekrét stáva vodnatým, vďaka čomu môžu spermie rýchlo postupovať do maternice.

Žltkastý výtok
Vyskytuje sa väčšinou po ovulácii a je úplne neškodný.

Krémový výtok
Po ovulácii už nie je cervikálny hlien vlhký ani klzký. Krémový cervikálny hlien bráni spermiám na ceste do maternice, počas týchto dní je žena vlastne neplodná. Môže byť perleťovo biely až žltý.

Lepkavý výtok
Čím bližšie je menštruácia, tým je vaginálny výtok lepkavejší a hustejší. V tieto dni je žena najmenej plodná. Cervikálny hlien je hustý, hrudkovitý a ako lepidlo.

Kedy k lekárovi?

V zásade platí: Len čo sa objaví niečo neobvyklé, prípadne sa pridružia bolesti, výtok sa v krátkom čase zmení alebo zhustne, je lepšie vyhľadať lekára. Neoplatí sa podceňovať ani začervenanie či pálenie. Toto sú signály, že niečo nie je v poriadku:

Zapáchajúci výtok
Vagína je prirodzene skôr kyslá, a preto je výtok na chuť a čuch trochu kyslastý. Problém nastáva vo chvíli, ak páchne po rybacine alebo niečom podobne odpornom. Často je v takom prípade farba výtoku sivá a výtok pomerne tekutý, čo naznačuje infekciu.

Zelený výtok
Bakteriálna infekcia môže mať aj zelenú farbu a penivú konzistenciu. Do úvahy pripadá bakteriálna vaginóza, trichimoniáza alebo kvapavka.

Drobivý výtok
Prirovnanie je síce hrozné, ale naozaj pripomína cottage cheese. Tento výtok je tiež biely, bez zápachu, akoby namrvený, suchý. Väčšinou ide o hubovú infekciu. K tomu sa často pridružuje pálenie a mierny opuch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #maternica #hormóny #ovulácia #spermie #pošva #vaginálny výtok

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...