Pustite si vašu obľúbenú pieseň! Viete, čo všetko dokáže?

Pookrejete, ak sa z rádia ozve skladba, pri ktorej ste spoznali vášho partnera? Hudba dokáže zlepšiť náladu, ale aj zvýšiť koncentráciu.

10.05.2018 14:30
hudba, dobrá nálada, slúchadlá Foto:
Čo všetko dokáže obľúbená pieseň?
debata

Hudba spôsobí výbuch emócií a vďaka našej obľúbenej piesni sa naštartuje vylučovanie serotonínum či dopamínu, čiže hormónov, ktoré dokážu našu náladu viditeľne vylepšiť. V tom správnom momente tak dokáže dobre zvolená pesnička pomôcť aj pri naozaj zlej nálade. Určite ste tento malý „pokus“ už niekedy vyskúšali aj vy.

Nie každá pieseň má na človeka ukľudnujúci vplv, niektoré skôr naopak – dokážu človeka priam rozladiť, prípadne sa nám spájajú s nepríjemnou spomienkou. A tá sa takisto dokáže ozvať o slovo práve v okamihoch počúvania „tej nesprávnej“ skladby. Ak však zvolíme „dobrú“ pieseň, v našej mysli sa rozhosní pokoj a kľud a my dokážeme psychicky nádherne zrelaxovať.

Aj pri koncentrácii dokáže hudba pomôcť. Výskumy potvrdili, že kto sám vie hrať na nejakom hudobnom násroji, má väčšiu sebakontrolu. Vďaka neustálemu opakovaniu rovnakých taktov človek zistí, že všetko potrebuje čas, kým sa vyladí. S koncentráciou nám dokáže pomôcť istá hudba, každému vyhovuje čosi iné – ale opakovanie istých melódií pôsobí na človeka stimulačne, na svoj cieľ sa dokáže zamerať výraznejšie.

V inej štúdii sa zistilo, že vplyv hudby na naše emócie je naozaj výrazný a dokonca dokáže povzbudzovať sociálne kompetencie ľudí. Tí, čo dokážu počúvať hudbu a vychutnávať si ju, sa podľa prieskumu vedia lepšie vcítiť aj do pocitov iných ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #psychika #obľúbená pieseň

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...