Vedci prekvapujú: S chlebom opatrne, je slaný

06.05.2018 12:00
lepok, múka, chlieb, pečivo
Tretina testovaných chlebov obsahovala viac soli, než je maximálna odporúčaná hodnota tejto látky vo Veľkej Británii. Autor:

Chuť čerstvého chleba a pečiva je neodolateľná. Výskumníci z Veľkej Británie však upozorňujú, že jeho prílišná konzumácia môže viesť k zvýšenej hladine sodíka v ľudskom organizme.

Slané, dobré i zlé

NaCl – chemický vzorec pre soľ. Prijímame ju v rôznych množstvách z rôznych druhov potravín. Pozostáva z dvoch chemických látok, sodíka a chloridu. Sodík je nevyhnutný pre správne fungovanie tela. Patrí medzi základné mikroživiny, ktoré potrebujeme na udržanie rovnováhy tekutín, správne fungovanie svalov či prenos nervových impulzov. Ak je ho priveľa, škodí. O niektorých druhoch potravín však málokedy tušíme, že môžu obsahovať nadmerné množstvo sodíka. Zvlášť to platí o chlebe.

Chlieb je vraj prislaný

Výskumníci z Wolfsonovho inštitútu pre preventívnu medicínu Univerzity Queen Mary v Londýne analyzovali dvetisíc rôznych druhov chleba v celkovo 32 krajinách po celom svete. Zamerali sa na biely, celozrnný chlieb, ďalej na chlieb pripravený z rôznych zmesí obilnín alebo semien.

Výsledky boli prekvapivé, celkovo až jedna tretina testovaných chlebov obsahovala viac soli, než je maximálna odporúčaná hodnota tejto látky vo Veľkej Británii. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) stanovila hornú maximálnu hranicu prijímania sodíka na 2000 mg. Priemerný Američan má priemernú dennú spotrebu tejto látky takmer jeden a pol násobne vyššiu, než uvádza WHO. Na Slovensku je stanovená odporúčaná denná dávka sodíka na úrovni 500 mg na deň. Pre lepšiu predstavu, jedna lyžička soli obsahuje približne 2300 mg sodíka.

Menej je určite viac

Podľa vyššie spomínaného prieskumu mali niektoré druhy chleba už len v dvoch kúskoch neuveriteľný 1 g sodíka. Nadmerné množstvá tejto látky spôsobujú zvýšenú záťaž pre obličky, krvný obeh, zadržiavanie tekutín v tele a zvyšovanie krvného tlaku. Okrem kuchynskej soli, ktorá sa dostáva do nášho tela potravou ju však prijímame aj vo forme rôznych minerálnych a liečivých vôd. Na druhej strane, nedostatok sodíka spôsobuje nízky krvný tlak, poruchy koncentrácie, dehydratáciu, búšenie srdca a nevoľnosť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#soľ #sodík #pečivo #chlieb
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku

+ Nesprchujte sa v horúcej vode, vašej tvári to nebude robiť dobre.
Snažte sa maximálne sústrediť na svoju...

+ Noste pokrievku hlavy, vyhnete sa tak úpalu.
Nerobte dnes veľké investície, nie je na to vhodný deň.

Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk