Ale práve zlé stravovanie dokáže náš pocit stresu ešte viac zvýrazniť. Telo a aj mozog potrebuje výživné látky, aby mohlo zvládať náročné výzvy – ak ich nemá, je to hotová a nikdy nekončiaca katastrofa.
Mozog nemôže uchovávať energiu, preto potrebuje byť „pravidelne kŕmený“ glukózou z komplexných sacharidov (celozrnné pečivo, strukoviny, ovsené vločky…)
Ak hladina cukru v krvi náhle klesá, stávame sa nekoncentrovanými a podráždenými. Dlhé prestávky medzi jednotlivými jedlami preto nie sú z toho pohľadu pre telo výhodné.
Vitamín C je zabijak stresu a je sklevým vitamínom pre nervovú sústavu – preto siahnite po citrusových plodoch, paprike, brokolici, špenáte, jahodách…
Veľkú časť nervových buniek tvorí voda – aj na jej prísun treba dbať v období, kedy sme viac ako inokedy zaťažení stresom.
Čo ešte môžete vylepšiť:
- Stravuje sa pravidlene, telo „naučte“ na váš pravidelný a vyvážený stravovací harmonogram
- Zabudnite na fast-food aj na rýchle „zhltnutie“ obeda za 5 minút
- Chlieb, cestoviny či ryžu voľte v celozrnnej podobe
- Ku každému hlavnému jedlu pridajte ovocie (150 g) alebo zeleninu (200 g)
- Na pracovnom stole majte položenú fľašu s vodou a pravidelne z nej popíjajte – budete mať prehľad, koľko toho vypijete