Zákaz vstupu pre deti bez povinného očkovania? Taliani pritvrdili

Povinné očkovanie je téma, ktorá dokáže v spoločnosti vyvolať polemiku. Kým niektoré mamičky ho schvaľujú a svojich potomkov chcú chrániť pred rizikami, iné očkovanie rezolútne odmietajú.

04.05.2018 09:00
osypky, očkovanie, doktorka, dieťa Foto:
Očkovanie na vybrané choroby je už v Taliansku podľa zákona povinné.
debata (7)

V Taliansku však už zástupcovia druhej skupiny nemajú na výber. Deti bez očkovania začali školy a materské školy vylučovať za svoje brány. Ide o prvé následky zákona o povinnom očkovaní, ktorý presadila ministerka zdravotníctva Beatrice Lorenzino.

„Taký je zákon a nebudú môcť nič urobiť, pokiaľ od nich nedostanem doklady, ktoré potvrdzujú, že zákon dodržujú,“ uviedla riaditeľka dvoch turínských materských škol Elena Cappaio, ktorá musela štyri deti vylúčiť z kolektívu pre absenciu očkovaní. Rodičia, ktorí svoje deti neočkujú, riskujú aj pokutu do výšky 500 eur.

Taliansko sa bráni tým, že len chráni svoje obyvateľstvo a zdravý vývoj v krajine. K návrhu a schváleniu zákona došlo po tom, čo krajina zaznamenala výraznejší nárast počtu prípadov osýpok. Deti sa teda musia očkovať okrem iného proti osýpkam, zápalu mozgových blán, detskej obrne či čiernemu kašľu.

Talianski odporcovia síce protestovali s argumentáciou, že vo väčšine európskych krajín a v USA očkovacia povinnosť neplatí, ale neuspeli. Stále však platí, že pre obavy z nežiaducich účinkov odmietajú vakcináciu desiatky tisíc rodičov na európskom kontinente aj v USA. Dokonca aj medzi lekármi sa nájdu takí, ktorí majú k očkovaniu opatrný postoj, alebo ho skôr zavrhujú.

Na Slovensku v posledných rokoch vzrástol počet neočkovaných detí. Ak rodič odmietne povinné očkovanie svojho potomka, lekár musí oznámiť regionálnemu úradu verejného zdravotníctva meno rodiča, konkrétne očkovanie a dôvody, prečo rodič očkovanie odmieta. Príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva na území, pod ktoré rodič a dieťa spadá, pozýva na osobný pohovor. Odborníci z oblasti epidemiológie vysvetlia riziká ochorenia alebo ochorení, proti ktorým dieťa nebude chránené. V prípade, že ani po pohovore nie je rodič ochotný dať dieťa zaočkovať, nasleduje priestupkové konanie. Za nepodrobenie sa povinnému očkovaniu možno uložiť pokutu vo výške 331 eur. Mnohí odporcovia očkovania sú ochotní zaplatiť pokutu než dať svoje dieťa očkovať. Odmietnuť nezaočkované dieťa v škole či škôlke však zákon neumožňuje.

V rámci povinného očkovania sa na Slovensku podávajú tieto vakcíny:

Hexavalentná (šesťzložková) vakcína, ktorá chráni deti pred 6 ochoreniami: diftéria (záškrt), tetanus, pertussis (čierny kašeľ), ďalej proti invazívnym hemofilovým infekciám, poliomyelitíde (detskej obrne) a hepatitíde (žltačke) typu B.

Pneumokoková konjugovaná vakcína chráni pred najzávažnejšími ochoreniami spôsobenými pneumokokmi. Do očkovacieho kalendára bola vakcína pridaná v roku 2009.

MMR vakcína je trojzložková vakcína proti vírusovým ochoreniam osýpok, mumpsu a rubeoly.

Zdroj: Sprievodcaocko­vanim.sk

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zákon #očkovanie #povinnosť #polemika

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....

+ Nedávajte do seba kopu liekov, vaše telo s tým nie je OK.
Dnes toho budete mať na práci dosť, preto...