Mama potrebuje víno! Nie je ho už priveľa?

Sociálne médiá sa pretekajú fotografiami či obrázkami vyčerpaných žien popíjajúcich víno z obrích pohárov.

01.05.2018 11:00
Kristen Bell, Mila Kunis, Kathryn Hahn Foto:
Kristen Bell, Mila Kunis, Kathryn Hahn vo filme Matky rebelky.
debata (2)

Snímky sprevádzajú akože vtipné popisky, ako „veď ja nepijem sama, keď sú doma deti“. Víno sa v nich označuje ako „šťava pre mamu“ a nalieva sa ako „víno o piatej“ – čo je chvíľa, na ktorú sa všetky matky tešia, aby zmiernili stres z výchovy detí, napísal denník Chicago Tribune.

Od facebooku, twitteru a Instagramu až po filmy a regály obchodov sa zakorenilo všadeprítomné presvedčenie, že je prijateľné a zábavné, keď si matky doprajú pohárik vína – alebo viac – aby zvládli deň. Aj keď mnoho žien, ktoré tieto obrázky zdieľajú, nemá žiaden problém, odborníci na závislosti aj ženy, ktoré sa samy potýkali s alkoholizmom, varujú, že tento trend zmierňuje riziká nadmernej konzumácie alkoholu.

" ‚Víno pre mamu‘ sa stalo trendom populárnej kultúry, vypočutým marketingovým snom aj hashtagom," povedala doktorka Crystal Tennille Clark, psychiatrička lekárskej fakulty Severozápadnej univerzity, ktorá sa špecializuje na zdravie žien. „Myslím si, že strácame pojem o tom, aký veľký problém môže alkohol predstavovať. Mnoho ľudí, či už sú to ženy alebo muži, podceňujú riziká pitia.“

Hollywood tento príbeh neustále priživuje a celebrity ho radi preberajú. Dôkazom je napríklad film Matky rebelky a jeho pokračovanie, ktoré ospevujú kultúru popíjajúcich matiek. Herečka Gabrielle Union nedávno vydala knihu esejí nazvanú Budeme potrebovať viac vína. A Kelly Clarkson moderuje reláciu na Instagrame nazvanú Minútka s pohárom vína.

Na tomto trende zarábajú marketingoví odborníci, ktorí na trh uvádzajú také produkty, ako sú utierky či domáce doplnky s nápismi točiacimi sa okolo „šťavy pre mamy“. A predávajú sa dokonca aj značky vín, ktoré majú slovo „mama“ priamo v názve.

Avšak tým ženám, ktoré sa pobili so závislosťou od alkoholu, nie je fascinácia spojením matiek a vína v populárnej kultúre vôbec na smiech. Patrí medzi ne napríklad Kelley Kitley, ktorá bola zdanlivo úspešnou manželkou a matkou štyroch detí. Mala vlastnú prax zameranú na sociálnu prácu a behala maratóny. A tiež bola alkoholička.

Detstvo strávila v bare svojich rodičov v Lincoln Parku, kde z prvej ruky videla následky nadmerného pitia. Vtedy si sľúbila, že sama nikdy podobný problém mať nebude. V dospelosti bola schopná sa alkoholu úplne vzdať počas tehotenstva, pôstu – alebo jednoducho len preto, aby zistila, či to dokáže. Napriek tomu sa u nej príležitostná pohár vína s priateľmi zmenil na jednu fľašu denne.

Kitley, ktorá má teraz 40 rokov a päť rokov abstinuje uviedla, že jej trvalo dosť dlho, než si uvedomila, že má problém a musí vyhľadať pomoc. „Pripadalo mi, že pijú všetci,“ povedala. „Zvlášť zamestnané matky ako ja,“ dodala.

Mnoho ľudí si neuvedomuje, že už jeden pohár vína denne je podľa „Strediska pre kontrolu chorôb“ pre ženy pokladaný za stredne silné pitie, uviedla Clark. „Väčšina ľudí to nevie. Zvyčajne si myslí, že sa tým len odreagujú po celom dni,“ dodala. „Konzumácia alkoholu môže byť zábavná, ak zostane v spoločenskej rovine a keď si človek dáva pozor a pije zodpovedne.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #víno #deti #alkohol #Matky rebelky

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...