Odjakživa ste prirodzene štíhla? S pribúdajúcim vekom sa to môže zmeniť

Ako dvadsiatnička ste si mohli dopriať koláč hoci aj každý deň a vaša hmotnosť sa stále držala na výborných hodnotách.

25.04.2018 15:00
bolesť, chrbát, cvičenie, fitlopta Foto:
Po 40-ke treba dávať vačší pozor na svaly aj príjem kalórií.
debata

Štíhla postavička k vám patrila odjakživa. Ale po štyridsiatke sa to môže zmeniť. Dôvod? Aj prirodzene chudé ženy môžu začať priberať, pretože klesá produkcia estrogénu. Ale smerom nadol ide aj produkcia ľudského rastového hormónu HGH, ktorý je okrem iného zodpovedný aj za svalovú hmotu v našom tele. Aj ďalšie hormonálne zmeny, ktoré sa s vekom hlásia o slovo spôsobia, že metabolizmus už nemusí pracovať tak efektívne ako pred rokmi. Napriek tomu si môžete zachovať svoju peknú figúru aj po štyridsiatke. Chce to len dodržiavať isté pravidlá.

Myslite na to, čo telu dodáte

Denná potreba príjmu kalórií s vekom klesá. To ale neznamená, že budete jesť menej a tým pádom chudnúť. Na druhej strane, potreba príjmu vitamínov a minerálov narastá. Čo to znamená? Musíte myslieť na to, čo telu dodáte – vyhnite sa prázdnym kalóriám, myslite na živiny, ktoré telo zužitkuje a z ktorého bude mať skutočný prospech. Viac celozrnných potravín namiesto bielej múky, chudé proteíny – kuracie mäso či ryby, viac vlákniny – ovocia a zeleniny…

Viac pohybu do života

Nielen preto, aby ste spaľovali energiu, ale aj preto, aby ste si udržali svalovú hmotu sa musíte hýbať. Po štyridsiatke je dôležité, aby ste nešportovali nárazovo – čo môže mať dokonca aj neblahé dopady na naše zdravie. Lekári odporúčajú minimálne 10 000 krokov denne – aby ste tento cieľ naplnili, začnite s pekným počasím chodiť do práce pešo alebo na bicykli. V priemere totiž ľudia urobia počas bežného pracovného dňa len 5 000 krokov.

Zamerajte sa aj na svaly

Pozor! Práve pre ubúdanie svalovej hmoty je po štyridsiatke o čosi ťažšie si ju udržať. Preto je potrebé do svojich pohybových aktivít zaradiť aj svalové cvičenia, nielen kardio tréning. 2 až 3 razy týždenne by sme sa vo svojom programe mali zamerať práve na svaly. Kruhový tréning v posilňovni, crossfit vonku alebo pilates. Použiť môžete skladnú pomôcku ako theraband, vďaka ktorému dokážete precvičiť svaly takmer na celom tele a stojí len pár eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #tréning #estrogén #hmotnosť #svaly #40

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...