Reďkovka či špenát! 5 druhov jarnej zeleniny, ktorá patrí na tanier

O benefitoch jarnej zeleniny rozhodne nemusíte pochybovať. Je plná vitamínov a dôležitých látok, ktoré zužitkuje naše telo.

21.04.2018 08:00
špenát, baby špenát Foto:
Vďaka častej konzumácie špenátu znížte krvný tlak.
debata

Pri skladbe jarného jedálnička by ste nemali zabúdať práve na sezónne produkty zo záhrad menších pestovateľov. Na trhu nájdete už viazaničky reďkoviec či cibuľku alebo pór. V obchodnej ponuke sa potom pridáva aj mrkva či napríklad špenát.

Jednotlivé druhy zeleniny možno konzumovať v surovom stave, vtedy sa z nich dá využiť maximum cenných látok. Môžete ich však pridávať aj do šalátov, prípadne vyskúšať populárne polievkové variácie – ideálne je pripraviť polievku, do ktorej zeleninu pridáte len krátko pred odstavením zo sporáku. Zachová si svoju chrumkavosť aj väčšinu vitamínov.

Reďkovka

Pomáha pri prevencii rakovinových ochorení. Obsahuje horčík, fosfor, draslík, vápnik, železo, jód a vitamíny C a B.

Pór

Pôsobí proti nafukovaniu. Obsahuje vitamín E, karotén, železo. Surový obsahuje kyselinu listovou, vitamín C a B1. Pomáha tiež chrániť srdce a cievy pred artériosklerózou a predchádzať vysokému krvnému tlaku.

Špenát

Je bohatý nielen na železo, ale aj na betakarotén a vitamín E, na kálium, ktoré znižuje krvný tlak, a magnézium, ktoré zase pôsobí proti svalovým kŕčom. Jeho konzumáciou získate aj vitamíny C, B1 a B2, jód, vápnik a kyselinu šťaveľovú. Tá viaže vápnik, takže pri väčšej spotrebe treba dávať pozor, aby sa organizmus neochudobnil o tento minerál.

Jarná cibuľka

Obsahuje horčík, draslík, karotenoidy, vitamín C (43 mg/100 g), ale tiež vitamíny skupiny B (B1, B2, PP).

Mrkva

Okrem toho, že naozaj chráni a posilňuje zrak, znižuje aj cholesterol. Je bohatá na vitamíny A, B a C, betakarotén, železo, vápnik, draslík a sodík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #zelenina #JAR #vitamín #cibuľa #špenát #reďkovka #pór

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...