Nech sa čistenie jazyka stane vaším obľúbeným rituálom!

Ústna hygiena je dôležitá. Viete to, preto si denne čistíte zuby minimálne dvakrát, aspoň dve minúty.

19.04.2018 09:00
škrabka, jazyk, halitóza Foto:
Zmyslom čistenia jazyka so škrabkou je účinnejšie odstrániť baktérie, ktoré sa hromadia na povrchu jazyka.
debata

Používate zubnú niť, čistíte si ňou medzizubné priestory. A z času na čas si pretriete kefkou aj jazyk. Znie to ako ukážková rutina. No stále je čo zlepšovať.

Prečo škrabka na jazyk funguje tak dobre

Zmyslom čistenia jazyka so škrabkou je účinnejšie odstrániť baktérie, ktoré sa hromadia na povrchu jazyka. Keďže často sa práve tam začína nepríjemný zápach, čistenie jazyka „predpisujú“ zubní lekári na liečbu halitózy. Podľa štúdie univerzity v Sao Paulo je škrabka na jazyk o 60 percent účinnejšia ako zubná kefka, v prípade, že sa chceme zbaviť nepríjemného zápachu, ktorý spôsobuje zubný povlak. Ďalšou výhodou čistenia jazyka sú chuťové poháriky – sú čistejšie.

Ako na to?

Skôr, ako si ráno vyčistíte zuby, dôkladne si „prebehnite“ škrabkou po jazyku, 5–7-krát. Pozor, nesmie to bolieť! Niektoré škrabky sú z jednej strany drsnejšie, aby odstránili hrubší povlak, z druhej strany sú mäkšie, vhodné na dočistenie. Potom si vyčistite zuby, ako zvyčajne a nakoniec ešte použite zubnú niť. Škrabku očistite pod tečúcou vodou a uložte na miesto, aby bola pripravená na ďalšie použitie.

Skutočne sa zbavíme zápachu z úst?

Ak ho spôsobovali baktérie na jazyku (a nie napríklad ochorenie žalúdka), tak áno! Okrem toho bude vaša ústna dutina čistejšia a sviežejšia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #baktérie #ústna hygiena #halitóza #povlak #čistenie jazyka #škrabka

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...