Dychové cvičenia na rýchle zaspávanie

Keď nepomáha mlieko s medom a ani počítanie ovečiek vás neuspí, je čas na dychové cvičenia, ktoré predstavujú jeden z najúspešnejších systémov na nespavosť. Často dokonca účinkujú lepšie ak o sedatíva.

11.04.2018 11:00
spálňa, spánok, nespavosť, vstávanie, budík Foto:
Sústreďte sa na pomalý plynulý dych a na prenikanie vzduchu do tela.
debata

Zaspávanie bez liekov

Spánok je základnou ľudskou potrebou a bez nej jednoducho neprežijeme. Aj nedostatočný spánok je veľmi nebezpečným, nakoľko nás každý deň oberá o životnú silu. Ani lieky nie sú riešenie, skôr alternatíva, ak sa už inak zaspať nedá. No pomocou dychových cvičení je zaspávanie veľmi efektívne a mnohým pomôže. Skúste ho na vlastnej koži.

Pomaly a precízne

Veľmi úspešný spôsob zaspávania je aplikovať pomalý plynulý dych a sústrediť sa na prenikanie vzduchu do tela. Ak budete vnímať vzduch na konci nosa, tak nebudete môcť myslieť na nič iné. Ani na prácu, ani na povinnosti nasledujúceho dňa, ani na to, že vás čakajú starosti. Ideálne je, ak sa naučíte rozoznávať, ktorou nosnou dierkou vzduch preniká do vášho tela. Človek totiž málokedy dýcha súčasne oboma dierkami rovnako a toto sa počas dňa mení. Takáto malá hra vám pomôže efektívne naladiť sa na pokoj a pričarovať si sladké sny.

Technika 4–7–8

Nejde o počítanie, ale dychovú techniku, ktorú predstavil doktor Andrew Weil. Prvou jej úlohou je eliminácia stresu a druhou zaujatie mysle opakovaním, ktoré v podstate vychádza z nápadu počítania ovečiek. Lenže je omnoho menej záživné, takže zaspíte rýchlejšie. Ide doslova o meditačnú techniku, ktorú doktor vyšľachtil špeciálne na účely zaspávania aj rozrušených pacientov.

Dodržte presný postup

Základom úspechu Weilovej techniky je dodržať správny je telesný postup.

  1. V prvom rade umiestnite špičku jazyka na hornú časť zubov a podnebie. Držte ho tam počas celej doby cvičenia.
  2. Nadychujte sa ústami tak, že pri nádychu sa ozve jemné syčanie vďaka umiestneniu jazyky.
  3. Následne ústa zatvorte a začnite vydychovať cez nos. Počítajte do štyroch. Prispôsobte výdych tak, aby pre vás nebol problém vydýchnuť na štyri sekundy.
  4. Po výdychu zadržte dych na sedem sekúnd. Opäť počítajte v duchu.
  5. Následne otvoríte ústa a nadychujete sa so sípavým zvukom a teraz nadychujete tak, že počítate do osem. Nadychujte sa pomaly a plynule, aby ste to stihli.

Už po štyroch cykloch by ste mali cítiť ťažšie viečka a pomaly upokojovať svoju myseľ. Napomáha tomu práve počúvanie zvuku vychádzajúceho z vašich úst. Cyklov môžete spraviť koľko chcete, ale obvykle po piatom sa už myseľ upokojí, telo oťažie a vy sa ocitnete na prahu ríše snov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #meditácia #nespavosť #dychové cvičenia #sedatíva

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...