Pozor na kalórie, z tohto masla sa priberá

Patrí k najlepším zdrojom zdravých tukov. Arašidové maslo, ktoré je chutným doplnkom raňajok, niektorých druhov koláčov či desiatových snackov, môže vo veľkom množstve škodiť. A to najmä v prípade, ak sa snažíte zhodiť nadbytočné kilogramy.

10.04.2018 13:00
Arašidové maslo Foto:
Problém pri pojedaní arašidového masla spočíva v množstve kalórií.
debata

Srdce si ho chváli Chutná rastlinná nátierka. I takto by sme mohli nazvať arašidové maslo. Vyrába sa z orechov, arašidov (podzemnica olejná), rastlinného oleja, soli a cukru. Neobsahuje žiaden cholesterol, zdravé tuky v ňom obsiahnuté sa neukladajú na stenách ciev a nepredstavujú hrozbu pre srdce. Zdravé tuky totiž znižujú hladinu zlého cholesterolu v krvi, chránia pred srdcovými chorobami, znižujú krvný tlak a pôsobia protizápalovo. Pokiaľ sa v obchodoch stretnete s arašidovým maslom so zníženým množstvom tuku, dajte si pozor. S najväčšou pravdepodobnosťou ide o reklamný ťah. Podľa web portálu bodybuilding.com nepatrí arašidové maslo s nízkym obsahom tuku do zdravého jedálnička. „Väčšina verzií s nízkym obsahom tuku obsahuje vyšší prídavok cukru, čiastočne stužených olejov alebo transmastných kyselín, ktoré poškodzujú zdravie,“ uvádza sa na spomínanom portáli. Transmastné tuky pôsobia na ľudský organizmus agresívne. Telo ich nedokáže účinne spracovať, a preto sa ukladajú vo forme podkožného tuku v oblastiach brucha, stehien alebo zadku.

Ideálne pre športovcov

Pokiaľ športujete alebo fyzicky ťažko pracujete, malé a aj pravidelné konzumovanie arašidového masla nemôže uškodiť. Okrem zdravých tukov sa totiž chváli vysokým obsahom kvalitných rastlinných bielkovín (25 g na 100 gramov). Cukor predstavuje iba 9 % jeho hmotnosti. Zaujímavé je zastúpenie minerálnych látok, a to draslíka, sodíka, železa, horčíka a vápnika. Draslík je potrebný pre správne fungovanie srdca, sodík má nezastupiteľnú úlohu pri regulovaní telesných tekutín. Železo sa podieľa na správnej krvotvorbe, vápnik spevňuje kosti a horčík bráni únave a svalovým kŕčom.

Radšej si zrátajte kalórie

Problém pri pojedaní tejto maškrty však nastáva pri množstve kalórií. 100 gramov tejto pochúťky s výraznou sladko-slanou chuťou má totiž až 588 kcal. Dve lyžičky arašidového masla sa „pýšia“ 200 kcal, čo môže predstavovať až desať percent z odporúčaného denného kalorického príjmu. Z tukov, ktoré tvoria až polovicu obsahu nátierky, majú najvyšší obsah mononenasýtené tuky, za nimi nasledujú polynenasýtené a nasýtené v množstve 10 g na sto gramov. V prípade, ak pravidelne konzumujete arašidové maslo, ustriehnite si denný kalorický príjem. Zopár lyžičiek ho môže výrazne navýšiť a tým aj spôsobiť priberanie na váhe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #cholesterol #arašidové maslo #tlak krvi

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...