Sladké čučoriedkové muffiny: Obsah cukru? Je to poriadna nálož!

Azda nikto z nás si nemyslel, že obľúbené muffiny patria medzi najzdravšie potraviny na trhu. Ale nedávne odhalenie prekvapilo všetkých, ktorí si na nich radi pochutnávajú.

02.04.2018 17:00
Čučoriedkové muffiny nie sú práve najzdravším... Foto:
Čučoriedkové muffiny nie sú práve najzdravším jedlom.
debata

Ako píše portál Independent.co­.uk, odvolávajúc sa na odbornú analýzu, populárne čučoriedkové muffiny patria medzi jedlá s najvyšším obsahom cukru, aké môžete prijať na raňajky.

Popularita týchto chutných nadýchaných koláčikov, ktoré predávajú fast-foodové reťazce aj pekárenské oddelenia vo väčšine potravinárskych sietí, je veľká najmä v západnej Európe. Presadili sa však aj na Slovensku. V niektorých médiách sa v minulosti objavili odporúčania k tomu, aby ste si pochutnali práve na čučoriedkovom muffine, ktorý vraj dodá telu energiu a vďaka obsahu ovocia má aj isté benefity. Ale omyl!

Podľa odbornej štúdie sa môže v čučoriedkovom muffine nachádzať až desať lyžíc cukru, čo je viac ako v plechovke väčšiny sladených nápojov. Samozrejme, záleží od výrobcu. Britský portál zoradil aj jednotlivé značky, ktoré ponúkajú obľúbené raňajkové jedlo. Najhorší bol ten od kaviarenskej siete Costa, v ktorého 122 gramovej porcii muffina sa nachádzalo az 10 čajových lyžičiek cukru. Najlepšie obstála pochúťka z výrobne siete Marks & Spencer, v nej sa nachádzali len tri lyžičky cukru. Išlo však o porciu s hmotnosťou 65 gramov.

Ako uviedli tvorcovia štúdia, existujú veľké rozdiely medzi jednotlivými výrobkami, ale ani pri jednom neplatí, že by išlo o zdravú raňajkovú alternatívu. Pripomínajú, že v jednej porcii sa môže nachádzať aj viac ako celodenná dávka príjmu cukrov a mali by sme si naozaj rozmyslieť, či toľko cukru chceme skonzumovať hneď ráno, ak vôbec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #jedlo #štúdia #čučoriedka #cukor #obsah #muffin

+ Dávajte si pozor na svoje zdravie, nepodceňujte to.
Vaše úsilie bude čoskoro ocenené, vytrvajte....

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...