Nútia vás oči aj nos jesť prázdne kalórie? Tu sú tipy, ako nepodľahnúť

Hladná ani nie ste. Ale keď jedlo tak krásne vyzerá. A k tomu ešte tie omamné vône. Ako im odolať?

27.03.2018 11:00
pizza, talianska kuchyňa Foto:
Máte neodolateľnú chuť na pizzu, ktorú práve je vaša kolegyňa?
debata

Keď jeme očami

Ó, tá pizza, ktorú si objedlanal kolegyňa, vyzerá tak lahodne. A už sa vám na ňu zbiehajú sliny, máte potrebu jesť to, čo ona. Oči hovoria jasnou rečou a mozog vysiela signály: chcem to…

Tip: Ak sa dá, odíďte niekam inam, aby vás obraz toho, čo vidíte, „neprinútil“ jesť zbytočné kalórie. Myslite na niečo iné, najlepšie na čosi, čo s jedlom ani nesúvisí. Majte v zásobe napríklad pár orieškov, ktoré vám takúto náhlu túžbu pomôžu prekonať.

Keď jeme nosom

Z jedálne pod vašou kanceláriou sa šíri lahodná vôňa nejakého jedla. Mozog začne fungovať presne ako v prípade, že jete očami. Vyšle signál, telo začne produkovať sliny a vy chcete okamžite jesť. Ide o zradný signál, ktorý dokáže telo naviesť na rýchlu konzumáciu „prázdnych“ kalórií.

TIP: Ak nechcete podliehať takýmto lákadlám a odolať tomu, čo vás „nútia“ jesť nos či oči, mali by ste telu dodávať vyváženú a plnohodnotnú potravu v pravidlených intervaloch. Nezabúdajte ani na vodu, ktorá v tomto smere takisto dokáže byť účinným pomocníkom.

Keď v jedle po niečom túžime

Ak sa stravujete monotónne – na raňajky si dávate zvyčajne müsli s ovocím, na obed cestoviny a na večeru šalát s kuracím mäsom – telo veľmi túži po zmene. Podobné „túžobné“ jedenie sa spája aj s obdobím diéty, kedy si striktne zakážate niektoré potraviny. A práve na to, čo sa telu nedostáva, má chuť, mozog vysiela signály, že po týchto zakázaných kúskoch úporne túži.

TIP: Takýto hlad nedostane šancu, ak budete skúšať aj nové potraviny a svoj jedálniček spestríte. Čo sa diéty týka, aj v tomto prípade dbajte na pestrosť a zabudnite na prísne zákazy zo dňa na deň, váš mozog vás tak bude neustále trápiť len istými túžbami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #túžba #pizza

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...