Len nech nás lepok nedostane

Únava, tráviace ťažkosti alebo kožné problémy. Pod tieto zdravotné problémy sa môže podpisovať konzumácia potravín obsahujúcich lepok.

24.03.2018 17:20
lepok Foto:
Lepok sa nachádza nielen v chlebe a pečive.
debata (2)

Milovníci pečiva pozor

Lepok, inak nazývaný tiež glutén je bielkovina, ktorá sa nachádza predovšetkým v obilninách, ako sú pšenica, raž, jačmeň a špalda. V samotnom ovse sa však nevyskytuje. S konzumáciou gluténu sa spája až šesťdesiat chorôb, a to predovšetkým u ľudí citlivých na tento druh bielkoviny. Patríte medzi nich? Odhaduje sa, že v Spojených štátoch amerických trpí neznášanlivosťou na glutén až 15% populácie.

Trpia deti i dospelí

Neznášanlivosť na lepok sa prejavuje najmä u detí. Stačí kúsok pečiva, alebo koláča a dostavujú sa prvé príznaky v podobe silnej hnačky, alebo naopak zápchy. Ďalším nepríjemným príznakom „alergie“ na glutén je kožná reakcia v podobe keratózy pilaris, t.j. takzvanej „kuracej kože“. Vyskytuje sa predovšetkým na zadných častiach horných končatín, prejavuje sa drsným, hrboľatým vzhľadom pokožky. „Kuracia koža“ často znamená, že sa v ľudskom organizme nachádza nedostatok vitamínu A, prípadne mastných kyselín. Lepok totiž poškodzuje steny čriev a z tohto dôvodu sa spomínaný vitamín a mastné kyseliny nedokážu zo stravy vstrebávať do krvného obehu.

Keď nás pritlačí únava

Výskyt únavy a výkyvy nálad nemusia mať na svedomí sezónne depresie. Aj tieto ťažkosti môžu mať spoločného menovateľa, ktorým môže byť v tomto prípade práve lepok. Po jeho konzumácií v podobe pečiva či iných výrobkov z obilnín sa môže dostaviť prudký pokles výkonnosti spojený s únavou až ospalosťou. Podľa vedeckých výskumov môže byť u niektorých ľudí diagnostikovaná chronická únava. S únavou, ktorú vyvolá lepok, môže byť často spojený aj výskyt depresií a úzkosti, niekedy dokonca i poruchy pozornosti, ktoré sa prejavujú nepozornosťou a nervozitou.

Rýchlo to odhaľte!

Jedným z najlepších spôsobov na odhalenie intolerancie na lepok je takzvaná eliminačná metóda, pri ktorej sa z jedálneho lístka postupne odstraňujú potraviny obsahujúce lepok. Vylučovanie potravín bohatých na glutén je potrebné robiť najmenej dva týždne, pričom je vhodné zapisovať si údaje o všetkých vynechaných potravinách. Vo väčšine prípadov je potrebné počítať s dlhším časom na úplné zbavenie sa lepku z organizmu. Vedci odhadujú, že naše telo sa od tejto bielkoviny dokáže „vyčistiť“ v priebehu jedného mesiaca.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #únava #cestoviny #lepok #obilniny #glutén #neznášanlivosť

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...