Zvyšujú výrobky s označením light chuť na sladké? Je to nezmysel

Stojíte pred regálom s nápojmi a riešite dilemu, či si kúpiť kolu "light" alebo "obyčajnú".

16.03.2018 13:00
kola, žena, nápoj Foto: ,
Zvolíte skôr "light" či obyčajný nápoj?
debata

Ak ide o mýty, možno ste počuli aj ten, že z "lightky“ sa priberá viac ako z obyčajnej, pretože umelé sladidlá zvyšujú chuť na sladké. Naozaj?

"Tento mýtus, ktorý sa často objavuje na verejnosti, nemá vo vede žiadnu oporu,“ tvrdí gastroenterológ MUDr. Peter Minárik. Potvrdzuje to aj rozsiahla britská vedecká štúdia, podľa ktorej nápoje obsahujúce sladidlá nezvyšujú chuť do jedla a môžu pomôcť pri udržiavaní telesnej hmotnosti. Z tohto výskumu tiež vyplynulo, že ak budeme konzumovať len nízkokalorické a nekalorické nápoje, nebudeme mať tendenciu kompenzovať si deficit cukru alebo energetickej hodnoty ďalšou konzumáciou iných druhov sladených potravín. Je to pravdepodobne aj preto, že sladidlá sú v priemere stokrát sladšie ako cukor.

Na druhej strane, akékoľvek výrobky s označením „light“ vás o nadbytočné kilá zázračne nepripravia, to chce celkovú zmenu životného štýlu. Potvrdzujú to aj slová odborníka. "Samotná voľba nápoja či potraviny s označením „light“ nemá ako taká zoštíhľujúci účinok, ale stáva sa súčasťou lepšej kontroly nad energetickou rovnováhou. Početné štúdie preukázali, že jedinci, ktorí konzumujú „light“ výrobky, potvrdzujú priaznivejšie výsledky pri redukcii váhy než jedinci konzumujúci potraviny a nápoje sladené cukrom,“ hovorí MUDr. Peter Minárik.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kalórie #hmotnosť #kola #MUDr. Pavol Minárik

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...