Slanina je smrť, šokujú vedci

Vajíčka na slaninke, grilovaná slaná pochúťka, jedlo prerastené tukom. Doposiaľ žiaden problém. Výživoví experti však prichádzajú s prekvapivými názormi. A ich spoločným menovateľom je rakovina.

15.03.2018 11:00
slanina, tuky Foto:
Konzumujte tuky každý deň, ale striedmo.
debata (29)

Bijú na poplach

Nízky obsah sacharidov, solídne množstvo bielkovín, no zato viac tuku. Ešte k tomu aj neodolateľná chuť. To všetko sľubuje svojim konzumentom slanina. Magazín The Guardian poukazuje na zopár desivých faktov, ktoré túto pochúťku stavajú do nie príliš lichotivého svetla. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že slanina patrí do prvej skupiny karcinogénnych látok. Výskum vyplýva zo skúmania 22 odborníkov z desiatich krajín, ktorí na túto tému pripravili viac ako 400 štúdií. Výsledky nás, milovníkov slaninky, veľmi nepotešia.

Riziko rakoviny?

Ako uvádza portál www.gq.com konzumácia už len niekoľkých plátkov slaniny denne môže zvýšiť riziko rakoviny čriev o 18%. Podobné negatívne výsledky sa spájajú aj s konzumáciou ostatného spracovaného mäsa, ako je šunka, hot dogy, salámy a podobne. Spotreba takto upraveného mäsa dokáže údajne spôsobiť až 34 000 úmrtí na rakovinu za rok. Dôvodom je vysoký obsah dusičnanov, dusitanov a konzervačných látok pridávaných do mäsa, ktoré majú jednoduchú úlohu, zachovať mäsové výrobky chutné a až neprirodzene červené či ružové.

Lepšie pre oko i chuť

Podľa spomínaného portálu je problém karcinogenity práve v umelých prísadách. Tie totiž dodávajú chuť, farbu a potrebnú konzistenciu mäsu a slanine za veľmi krátky čas. Pre úplnosť však treba povedať, že existuje viacero spôsobov, ako spracovať mäso aj bez dusitanov či dusičnanov. Problém je však v tom, že takéto spracovanie je časovo náročnejšie a tým údajne pre mäsový priemysel aj menej rentabilné. Sušenie mäsa, jeho solenie môže byť v konečnom dôsledku pre spotrebiteľa prijateľnejšie a v napokon aj zdravšie.

Skutočne až taký problém?

Oproti strašidelným výskumom, ktoré zaznievajú zo zahraničných médií však treba spomenúť aj opačnú stranu mince. Naši starí otcovia väčšinou vyrastali na chlebe, zemiakoch, a ak mali šťastie a chovali nejaké prasiatko, tak aj na slanine. I napriek častej konzumácii slaniny a v dnešnom ponímaní nezdravej stravy sa dožívali vysokého veku. Výskumy totiž opomenuli fakt, že slanina môže byť karcinogénna, ale pri pravidelnom a prehnanom konzumovaní. Rakovinu, ktorú údajne môže slanina spôsobiť, však môžu viac podporovať neúmerný stres, sociálne a ekonomické problémy obyvateľstva, znečistené životné prostredie, alkohol a tabakové výrobky. Ak vedci povedia A mali by totiž spomenúť aj dôležité B. Až potom možno diskutovať o tom, či jeden plátok slaninky na raňajky s vajíčkom dokáže spôsobiť to, čo sami tvrdia.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #slanina #dusičnany #dusitany

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...