Chystáte jarné upratovanie? Myslite na svoj chrbát!

S týmito tipmi sa vyhnete bolesti chrbta a svalovej horúčke pri plánovanom jarnom upratovaní.

19.03.2018 07:00
vysavač, vysávať, vysávanie, upratovanie, poriadok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Bolestivé napätie v krku

Vysávače, čističe okien či mopy umožňujú vďaka teleskopickým tyčiam pohodlné čistenie bez ohýbania. Je však dôležité, aby bolo zariadenie správne nastavené. Pretože len vtedy, keď chrbát ostane vo vzpriamenej polohe, umývanie a vysávanie nezaťaží chrbticu. Trvalo zakrivené držanie tela vedie k bolestivému napätiu v krku a spôsobí bolesti chrbta.

Stierajte v tvare S

Pri čistení podlahy a vysávaní je okrem stojacej polohy rozhodujúci aj rozsah pohybu. Rozsiahle pohyby znamenajú zvýšené úsilie na ramená. Naopak, tzv. priliehavé pohyby šetria silu a zabraňujú bolesti kĺbov a svalov. Najefektívnejšie sú pohyby stierania v tvare S. Zabezpečujú optimálny výsledok čistenia zároveň zabraňujú problémom s chrbtom.

S vystretým chrbtom

Veľké jarné upratovanie často prináša aj zdvíhanie a prenášanie ťažkých predmetov. Starý papier a zničené oblečenie musíme preniesť do kontajnera, kvetináče do pivnice, prípadne posúvať nábytok. „Ak chcete zachovať čo najnižšie napätie na medzistavcových diskoch, ťažké predmety by ste mali prenášať v pozícii čo najbližšie k telu,“ povedala Tanja Cordes z nemeckej organizácie AGR (Akcia zdravý chrbát). „Pomôže aj správna technológia zdvíhania,“ dodala. „Aby ste zabránili bolestiam chrbta, snažte sa mať pri dvíhaní vystretý chrbát.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť chrbta #bolesť kĺbov #bolesť svalov #jarné upratovanie

+ Udržiavajte telo v tom najlepšom stave, nech príde čokoľvek.
Nikto nemôže za vaše zlyhania, len vy sami....

+ Nezabúdajte na zeleninu a ovocie, vaše telo si ich vyžaduje.
Nad nikým sa nepovyšujte, mohli by ste urobiť veľkú...