Pozor na slnko! Čo spraví časté opaľovanie s našou tvárou?

Lekári zverejnili šokujúcu fotografiu starnutia pokožky prostredníctvom UV žiarenia. Čo spôsobí silné slnečné žiarenie s našou tvárou?

14.03.2018 11:00
leto, slnko, koža, pokožka, opaľovanie, melanóm Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Radšej sa neopaľovať!

Aj vy patríte k ženám, ktoré svoje telo okamžite vystavia slnku, len čo sa objavia prvé jarné lúče? A nenatierate sa dostatočne, pretože sa bojíte, že s faktorom 50 nikdy nezhnednete? Odborníci radia, radšej sa neopaľovať vôbec! Iba v prípade, že budete svoju pokožku dostatočne a denne chrániť pred škodlivým UV žiarením. V New England Journal of Medicine zverejnili fotografiu kamionistu – a ukázali, čo slnečné žiarenie spôsobilo na jeho tvári.

Zrýchlené starnutie

Fotografia zachytila zvláštnosť. Kvôli svojmu povolaniu bola slnečnému žiareniu vystavená predovšetkým ľavá strana jeho tváre – a práve na tejto strane vidno enormné starnutie pleti, ktoré bolo zrýchlené a zintenzívnené UV žiarením. V porovnaní s ľavou polovicou tváre, pravá, ktorá bola pred slnkom chránená, pôsobila oveľa mladšie a kamionista na nej nemal vrásky. Takto by mohla vyzerať aj jeho ľavá polovica tváre, za predpokladu, že by sa pravidelne a poctivo natieral opaľovacím krémom s vysokým ochranným faktorom.

Natierať, natierať, natierať…

Trvalé vystavenie slnku zničilo elastické vlákna jeho pokožky. Samozrejme, škodlivým UVA lúčom sa celkom vyhnúť nedá, no opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom podľa záverov lekárov nielenže minimalizuje riziko rakoviny kože, ale minimalizuje aj poškodenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #slnko #rakovina kože #tvár #opaľovanie #UV faktor

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...