Prečo je menštruácia neznesiteľná? Môžeme si za to samy!

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo je niekedy vaša menštruácia bolestivejšia ako inokedy? Kolísanie cyklu je síce normálne, avšak existujú aj dôvody, prečo je to tak. A takmer za všetky si môžeme samy.

19.03.2018 11:00
maternica, brucho, menštruácia, bolesť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Stres

Nie je hrozné, koľko nešťastia so sebou prináša stres? Ak menštruácia vynechá alebo sú menštruačné bolesti neznesiteľné, častokrát za to môže práve stres. V tele sa uvoľňuje kortizol, ktorý má na svedomí nepravidelný cyklus alebo špinenie. Ak je stres dlhodobý, môže hroziť aj predčasná menopauza.

Poruchy spánku

Aby naše telo správne fungovalo, potrebujeme denne osemhodinový spánok. Ak je spánkový rytmus z dôvodu prázdnin, ponocovania alebo nočnej šichty zmätený, podľa štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise Health Care Women International, môže to viesť k dlhým a silným menštruáciám.

Neustále na cestách

Cestovanie samo o sebe nepredstavuje problém, zmena časového pásma už áno. Telo sa snaží prispôsobiť aktuálnemu umiestneniu, ktoré sa často mení, a toto všetko môže tiež spôsobiť bolestivú menštruáciu.

Káva

PMS so sebou často prináša strach, napätie, nespavosť a podráždenosť. Ak pijete kávu, uvedené príznaky ešte posilníte. Optimálny je v tomto období čierny čaj alebo čaj matcha.

Alkohol

Rady po ňom siahneme, keď niečo oslavujeme alebo máme za sebou rušný deň v práci, pre náš cyklus však alkohol znamená jed. Existuje nespočetné množstvo štúdií, ktoré potvrdili, že nadmerná konzumácia alkoholu (čiže každý víkend veľa, alebo každý večer pohár vína), nielenže posilňuje kŕče, ale ich aj predlžuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #stres #hormóny #nespavosť #menštruácia #kŕče #kortizol

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...