Zahnať zlú náladu a depresiu sa dá na počkanie. Skúste TOTO!

Každý má občas v mysli zamračené a niekedy v nás zúri doslova hurikán. Existuje riešenie, ktoré nás uzemní a vráti opäť k dobrej nálade. A je účinnejšie ako antidepresíva.

10.03.2018 11:00
smútok, depresia, choroba Foto:
Pravidelná meditácia už po týždni zlepšuje psychickú pohodu.
debata (1)

Bdelá pozornosť

Mark Williams je profesorom klinickej psychológie z Oxfordu a všimol si, že najviac zlých nálad a depresií sa nerodí z aktuálneho stavu človeka, ale z jeho fixácie na minulosť, alebo čiernu budúcnosť. Preto sa začal venovať výskumu bdelej pozornosti zameranej na okamih tu a teraz. Vďaka takémuto pohľadu na svet mal obrovské úspechy s rozpúšťaním stresu aj depresívnych myšlienok. Namiesto medikamentov ordinoval ľuďom meditáciu bdelej pozornosti, vďaka ktorej ustupovala podráždenosť, úzkosť aj depresia.

Zabudnite na návrat zlých nálad

Terapia založená na bdelej pozornosti priniesla Markovi Williamsovi s kolegami zaujímavé výsledky. Znižovala riziko vzniku depresie a hoci sa depresia zvykne veľmi často vracať, tak pri pestovaní bdelej pozornosti sa recidíva výrazne obmedzila. U ľudí ktorí zažívali v minulosti tri a viac záchvatov depresie, klesol výskyt opakovania o 40 – 50%.

Meditácia lepšia ako lieky

Výskum profesora Willema Kuykena išiel ešte ďalej. Prišiel k zisteniu, že ľudia, ktorí vysadili antidepresíva a venovali sa meditácii bdelej pozornosti, mali pri liečbe depresívnych stavov rovnaké, alebo dokonca lepšie výsledky ako tí, ktorí užívali lieky.

Stačí 10 – 20 minút denne

Na to, aby ste sa zbavili zlej nálady, ktorá vás možno trápila roky, neexistuje rýchle riešenie. No pravidelná meditácia od desať do dvadsať minút denne už po týždni zlepšuje psychickú pohodu. Do dvoch mesiacov môžete mať dokonca skutočne nový pohľad na život.

Začnite tu a teraz

Pre zlepšenie svojho života nemusíte vysadiť žiadne lieky, ani zmeniť svoje stravovacie, či zdravotné návyky, len k nim niečo pridať. Meditácia bdelej pozornosti je totiž založená na momente vnímania života tu a teraz. Začína sa uvoľnením. Venujete pozornosť každému kúsku svojho tela a keď si ho prejdete akoby z vnútra, sústredíte sa následne 10 minút iba na svoj dych. Ako do vás vstupuje, ako sa rozpína telo, čo sa s vami aktuálne deje. V tej chvíli mozog nie je schopný robiť si starosti o to čo bude. A vy pochopíte, že šťastie je tu a teraz. Doslova si osviežite telo. Postupne začnete vnímať čaro prítomného okamihu a bude vás tešiť aj taký zázrak ako prelet kŕdľa vtákov nad vašimi hlavami. Kto zažíva prítomnosť, nechytá depresiu z budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #úzkosť #pozornosť #meditácia #zlá nálada #antidepresíva

+ Pravidelné cvičenie zvýši vašu energiu a životný elán.
Osobný rozvoj vám otvorí dvere k novým príležitostiam....

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...