CICO diéta. Pozor na tento výstrelok

Jedzte čo chcete a kedy chcete, aj tak schudnete. Taká je hlavná myšlienka netradičnej CICO diéty. Sľubuje rýchle výsledky v zhadzovaní nadbytočných kilogramov. Odborníci však tvrdia, že v konečnom dôsledku dokáže narobiť v tele poriadny neporiadok.

08.03.2018 14:30
Čo bolo, keď neboli hamburgery? Foto:
Pokiaľ budete jesť maškrty bez nutričnej hodnoty, budete si musieť kontrolovať príjem a výdaj energie.
debata

Rýchlo na maškrty

Rýchle občerstvenie, sladkosti, zemiakové lupienky, kolové nápoje. To, čo iné diéty zakazujú, CICO veľkodušne odporúča. Fígeľ vraj spočíva v tom, že môžeme skonzumovať čokoľvek, len si musíme dať pozor, aby toho nebolo priveľa. Ak je napríklad denná potreba kalórií pre ženu 1500 kcal, stačí ak sa podľa tohto netradičného stravovania zmestí do tohto čísla a chudnutie je „zaručené“. Pre CICO diétu nie sú dôležité takzvané prázdne kalórie, to sú také, ktoré pochádzajú z vymenovaných nezdravých maškŕt. "CICO je proti všetkému, čo vieme o výživných látkach v potravinách a o tom, aký vplyv majú na ľudské zdravie,“ hovorí pre portál eatthis.com výživová odborníčka Natalie Rizzo. „Podľa tejto diéty sa nepotrebujeme sústreďovať na výživovú hodnotu potravín. Z dlhodobého hľadiska môže dôjsť k strate hmotnosti, no nie je to zdravý spôsob života,“ vysvetľuje.

Nie je kalória ako kalória

Nie všetky kalórie majú rovnakú hodnotu. Ak si zoberieme kalórie z ovocia, tak máme celý rad prospešných látok, od jednoduchých cukrov až po vitamíny a minerálne látky. Ak si zoberieme zemiakové lupienky, tak máme len prázdne kalórie plné transmastných kyselín, škrobu a takmer žiadne plnohodnotné živiny. Lisa Davis, šéfka výživy spoločnosti Terra's Kitchen vysvetľuje, že ak si dáme dve sušienky s krémovou náplňou, ktoré majú približne toľko kalórií, ako jablko, tak kaloricky sme na rovnakej úrovni, no to je asi tak všetko. Sušienky totiž poskytujú iba prázdne kalórie, zato jablko vodu, vitamíny, minerálne látky a vlákninu. Pre zdravé fungovanie organizmu potrebuje najmä dostatočné množstvo bielkovín, ktoré sú potrebné na opravu tkanív, isté množstvo zdravých tukov nevyhnutných na správne fungovanie srdca, ciev a mozgu, a práve tieto živiny v polotovaroch, fast foodoch a mliečnych čokoládach nenájdeme.

Má to vôbec zmysel?

"Z dlhodobého hľadiska môže dôjsť pri CICO diéte k strate hmotnosti, ale nie je to zdravý spôsob života. A určite to nie je udržateľné, "hovorí Natalie Rizzo. „Časom sa budete cítiť pravdepodobne viac hladní a budete potrebovať jesť viac,“ zdôrazňuje. To znamená, že pri nezdravých potravinách je ťažko udržať počet kalórií na uzde. Na príliš sladkých, alebo výrazne slaných potravinách sa totiž rýchlo buduje závislosť. A pre závislosť je typické zvyšovanie dávky, pretože len väčšie a väčšie dávky dokážu uspokojiť našu túžbu po jedle. Pokiaľ sa predsa rozhodnete vyskúšať CICO diétu a jesť maškrty bez nutričnej hodnoty budete si musieť neustále kontrolovať príjem a výdaj energie. CICO totiž krátkodobo funguje, ale len vtedy, ak je výdaj energie vyšší ako príjem kalórií. A pravdupovediac, komu by sa chcelo tráviť každý deň dve – tri hodiny v posilňovni na ich spaľovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #stravovanie #fast food #CICO diéta

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...