Ženy si umývajú ruky dôkladnejšie ako muži

Vedci však zdôraznili, že obe pohlavia majú v hygiene čo doháňať.

08.03.2018 17:00
ruky, umývanie rúk, mydlo, voda Foto:
Aká dôkladná ste pri umývaní rúk?
debata (1)

Ženy si umývajú ruky dôkladnejšie ako muži, zistila štúdia súkromnej ​​vysokej školy pre rehabilitačných pracovníkov v Heidelbergu. Desiatka študentov zhruba mesiac čo mesiac sledovala správanie mužov a žien na verejných toaletách a v ďalších priestoroch s umývadlami v Heidelbergu a okolí a na vzorke zhruba 1 000 ľudí okrem iného konštatovali, že asi 11 percent mužov si ruky neumýva vôbec a len 51 percent používa mydlo.

Vedci zdôraznili, že obe pohlavia majú v hygiene čo doháňať. Kým 11 percent pozorovaných mužov si ruky neumylo vôbec, u žien to boli len tri percentá. Vodou a mydlom si ruky umylo 82 percent žien, ale len 51 percent mužov.

„Študenti Fakulty psychológie postávali čo najvýraznejšie na toaletách reštaurácií rýchleho občerstvenia, na odpočívadlách, na staniciach aj v školských jedálňach,“ povedal podľa agentúry DPA vedúci štúdie, Frank Musolesi. Autori štúdie nedokážu odhadnúť, ako by sa výsledky zmenili, keby boli pozorovaní ľudia pri umývadlách úplne sami.

Štúdia dospela k ešte výraznejším rozdielom v hygienických návykoch mužov a žien ako niekdajší prieskum, ktorý v roku 2013 uskutočnila Spolková centrála pre zdravotnícku osvetu (BZgA). 95 opýtaných mužov vtedy tvrdilo, že po použití toalety si umývajú ruky „takmer vždy“. U žien to bolo dokonca 98 percent. Práve v zimnom období je podľa Musolesiho dôkladné umývanie rúk dôležité. „Poučenie znie: Umývajte si dôkladnejšie ruky a budete potrebovať menej liekov,“ povedal vedúci štúdie.

Ak by sa ľudia z heidelberského pozorovania sčítali, neumylo si ruky po použití záchodov zhruba sedem percent z nich. Dvadsaťsedem percent si opláchlo ruky iba vodou a približne 58 percent síce siahlo aj k mydlu, ale neumylo si ruky s požadovanou dôkladnosťou. Len približne osem percent si umylo ruky tak, ako to odporúča BZgA: Najmenej 20 sekúnd vodou i mydlom – a nielen dlane, ale aj priestory medzi prstami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #ruky #dôkladnosť

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...