Z týchto maškŕt zabolí i hlava

Umelé sladidlá, údené mäso a dokonca aj sójová omáčka. Pokiaľ trpíte na zdravotné problémy spojené s migrénou, vyhnite sa im veľkým oblúkom.

03.03.2018 11:00
žena, bolesť, hlava Foto:
Kofeín zvyšuje krvný tlak, čo môže takisto viesť k migréne.
debata

Sladké a bolestivé

Sacharín, acesulfam K, aspartám a iné umelé sladidlá. Lákajú tých, ktorí túžia zhodiť nadbytočné kilogramy. Podľa portálu eatthis.com, americká spoločnosť Food and Drug Administration (FDA) obdržala za ostatných 30 rokov tisícky spotrebiteľských sťažností týkajúcich sa umelých sladidiel. Ich účinky boli spojené najmä s neurologickými ťažkosťami, a to bolesťami hlavy, závratmi a stratami pamäte. Nápoje s umelými sladidlami, ako napríklad kolové nápoje, obsahujú naviac kofeín. Tento rastlinný alkaloid zvyšuje krvný tlak, čo môže takisto viesť k migréne.

Vínko? Áno, ale trochu

V prípade, že je vašim obľúbeným nápojom víno, zbystrite pozornosť. Sulfity, ktoré sa v ňom v prirodzenom množstve vyskytujú, môžu spôsobovať bolesti hlavy. Alkohol vo veľkej miere dehydruje organizmus, pretože blokuje antidiuretický hormón, čím sa postará o príliš rýchly odliv tekutín z ľudského tela. Príklad? Každé vypité pivo či väčšie množstvo vína vás poženie jedným smerom, na toaletu. Odporúčaný jeden pohár vína denne k jedlu by podľa odborníkov nemal spôsobovať žiadne vyššie uvedené ťažkosti.

Mäso ako z „katalógu“

Migrénu zvyknú vyvolávať aj potraviny, o ktorých by sme to na prvý pohľad vôbec nepovedali. Klobásky, hot-dogy, slanina, polotovary a iné spracované potraviny. Ak vám bolo podozrivé, prečo vyzerajú vždy tak čerstvo a farebne, odpoveďou môže byť práve výskyt pridaných dusičnanov a dusitanov. Tieto látky konzervujú, zlepšujú farbu a chuť mäsa. Podobne je to aj s japonskou pochúťkou sushi. I keď sa o ňom vraví, že patrí k tým skôr zdravým jedlám, nejde o celkom presnú informáciu. Pokiaľ ho konzumujete so sójovou omáčkou, koledujete si hneď o bolesť hlavy a dehydratáciu organizmu zároveň. Sójové omáčky môžu obsahovať glutamát monosodný (MSG), ktorý je známy tým, že spôsobuje bolesť hlavy a nevoľnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #migréna #bolesť hlavy #sushi #umelé sladidlá

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...