Tieto potraviny „vypínajú“ hlad

Ak je žalúdok prázdny, volá o pomoc. Vysiela hormón hladu zvaný ghrelín, ktorý nášmu mozgu vraví – Chcem jesť!

01.03.2018 17:40
varené zemiaky, zemiaky Foto:
Uvarené zemiaky, pokiaľ sa nechajú na niekoľko hodín „odležať“ do chladničky, obsahujú omnoho vyššie množstvá tuk spaľujúcich látok, ako keď sa konzumujú priamo po uvarení.
debata (4)

A ide to tak jednoducho

Niektoré druhy jedál však dokážu uvoľňovanie spomínanej látky výrazne spomaliť. Menej prijatých kalórií z potravy môže mať za následok štíhlejší pás, bruško i stehná. Ovos a zemiaky. Jednoduchá voľba, skvelé výsledky v chudnutí. Podľa výskumu zverejneného v časopise American College of Nutrition, konzumácia ovsených vločiek zvyšuje pocity sýtosti, a to už pri menších množstvách.

Tajomstvo úspechu ovsa je skryté vo vláknine, ktorú obsahuje v hojnom množstve. Sto gramov ovsených vločiek má viac než 7 g vlákniny. Tento druh polysacharidu dokáže priamo blokovať uvoľňovanie hormónu hladu. Mozog dostáva informáciu o tom, že žalúdok je na istý čas plný.

S chuťou do vločiek

Vláknina, najmä jej nerozpustný druh, dokáže vyčistiť tráviaci trak, vrátane čriev od hrubých nánosov, zlepšuje vyprázdňovanie a účinne detoxikuje organizmus. Ak nám konzumácia ovsených vločiek nie je príliš po chuti, stačí si ich „osladiť“ inými zdravými dobrotami. Do misky s ovsenou kašou (vločkami) pridajte zopár hoblín kvalitnej horkej čokolády, niekoľko čučoriedok a trošku orechov. Kravské mlieko vymeňte za mandľové, sójové alebo kokosové. Tieto zdravé raňajky vás dokážu zasýtiť na celé odpoludnie.

Zdravý zemiakový šalát?

Chuť do jedla dokážu na dlhší čas zahnať aj zemiaky. Pri ich príprave je však vhodné vyhýbať sa vyprážaniu alebo pečeniu. Najvhodnejšie sú varené, nakoľko nie sú „zaťažené“ žiadnym ďalším pridaným tukom. Zemiaky, na rozdiel od ryže, obsahujú menej sacharidov. Sto gramov zemiakov má približne 20 g sacharidov, biela dlhozrnná ryža až dvojnásobok. Z varených zemiakov si môžeme pripraviť aj lahodný zemiakový šalát, pričom namiesto majonézy použijeme biely jogurt zmiešaný s troškou kyslej smotany, cesnaku, cibule či pažítky. Uvarené zemiaky, pokiaľ sa nechajú na niekoľko hodín „odležať“ do chladničky, obsahujú omnoho vyššie množstvá tuk spaľujúcich látok, ako keď sa konzumujú priamo po uvarení.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zemiaky #vláknina #hlad #ovsené vločky

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...