Ovocný čaj? Aj ten vám môže ničiť zuby, varujú vedci

Nadmerná konzumácia kyslých nápojov, ako sú napríklad ovocné šťavy, ochutené vody či dokonca ovocné čaje, postupom času oslabuje zubnú sklovinu a môže tak spôsobiť nepríjemné zdravotné ťažkosti.

26.02.2018 13:00
shutterstock 69105085 Foto:
Pitie ovocných štiav alebo ovocných čajov môže poškodiť zubnú sklovinu.
debata

Nezáleží pritom iba na množstvo tekutiny, ktorú vypijeme, ale aj na čase, kedy si ju dáme. S odkazom na štúdiu publikovanú v britskom stomatologickom časopise British Dental Journal o tom informoval spravodajský web BBC.

Vedci okrem iného uvádzajú, že konzumácia kyslých nápojov a jedál na olovrant zvyšuje riziko erózie zubnej skloviny. „Zázvorovo-citrónový čaj, voda s kvapkou citrónu či limetky, ovocné nápoje a sirupy, všetky spája vysoká kyslosť. Keď si dáte jeden taký nápoj za deň, nie je to tak zlé, ale ak si dáte dva, tri, štyri alebo päť, môže to na vašich zuboch napáchať vážne škody,“ povedala Saoirse O'Tooleová, ktorá učí na King 'College London (KCL). „Skúste to vyvážiť: keď si dopoludnia dáte na desiatu jablko, nedávajte si popoludní džús. Keď viete, že si večer doprajete pohár vína, skúste si k rannej desiate nedávať ovocie,“ odporučila.

Čo ďalšie radia vedci pre zdravý chrup? Riziko erózie zubnej skloviny je možné znížiť používaním slamky, aby tekutina neprišla do kontaktu so zubami. Ak si dáte kolu, pite ju rýchlejšie – pomalé srkanie je totiž pre vaše zuby horšie.

Neuškodí ani, keď si po kyslom nápoji dáte napríklad kus syra, prispeje to k neutralizácii prostredia v ústnej dutine. Najzásadnejšou radou však zostáva: nepreháňajte to a konzumáciu kyslých nápojov skúste obmedziť.

debata chyba
Viac na túto tému: #pitie #zubná sklovina #ovocný čaj #šťava #oslabenie

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....