Digitálna diéta? Žiaden žart

Mobilné telefóny, počítače a televízory. Daň za ich časté používanie sa spája so stratou koncentrácie a nespavosťou. Je čas na netradičnú digitálnu diétu.

25.02.2018 17:00
žena telefón Foto:
Skúste svoj smartfón na víkend odložiť.
debata

So smartfónom aj na WC?

Podľa prieskumu agentúry IPSOS zverejnenom portálom mojandroid.sk, ktorý sa uskutočnil na vzorke 6012 opýtaných vo veku 18 – 45 rokov, v priemere až tretina respondentov nosí pri sebe smartfón vyše dvadsať hodín denne. Takmer tretina opýtaných kontroluje mobilný telefón niekoľkokrát za hodinu. Spomedzi jedenástich krajín, ktoré sa na výskume zúčastnili patria Chorváti k ľuďom, ktorí si „otvoria“ smartfón až dvanásťkrát v priebehu šesťdesiatich minút. Približne 12 % respondentov si berie telefón aj na toaletu. Polovica opýtaných má smartfón v spálni a vyše dve tretiny ho pred spaním pravidelne kontroluje. Iba päť percent ľudí necháva mobil počas spánku v inej miestnosti.

Veľký pomocník skôr škodí

Zatiaľ čo využívanie moderných technológií prináša so sebou viaceré výhody, ich nadmerné používanie môže mať negatívny dopad na duševné zdravie a produktivitu. Svoje o tom vie aj Tanya Goodin, ktorá pracuje v digitálnom prostredí vyše dvadsať rokov. Ako uvádza portál coachmag.co.uk svoje nepríjemné skúsenosti s vplyvom digitálnej techniky zhrnula v knihe OFF, Digitálny detox pre lepší život. „Po dvadsiatich dvoch rokoch v digitálnom prostredí som si začala uvedomovať, že mám príznaky, ktoré súvisia s nadmerným používaním týchto technológií,“ opisuje Goodin problémy, ktoré jej začínali znepríjemňovať život. „Všetci vtipkujú o tom, že sme závislí na našich mobilných telefónoch. Ale naozaj je to veľmi ťažké, aby sme telefóny pustili z ruky.“

Pozor na depky a nespavosť

Medzi najčastejšie príznaky nadmerného používania mobilných telefónov a iných zariadení s takzvaným modrým svetlom stoja podľa nej prerušovaný spánok poznačený veľmi nízkou kvalitou. „Sústredenie a produktivita patria rovnako k problémom súvisiacim s používaním mobilných telefónov. Iróniou je myslieť si, že mať telefóny 24 hodín denne 7 dní v týždni pri sebe nás dokážu robiť produktívnejšími. Skutočnosť je taká, že naša koncentrácia je narušená,“ pokračuje. Ďalším problémom je strata kreativity. Ide o takú schopnosť mozgu a našej osobnosti, ktorá potrebuje priestor na realizáciu a najmä dostatok sústredenosti. „Cítila som, že som prestala mať dobré nápady, alebo vôbec nejaké nápady. Keď som sa však začala vyhýbať obrazovkám, nápady sa vrátili. Netreba zabúdať, že s digitálnym prostredím súvisí často i výskyt úzkostí a depresií.“

Skúste digitálnu diétu 5:2

Podľa Goodin stačí pre zlepšenie koncentrácie, spánku, potlačenie úzkosti a depresie vyskúšať digitálny detox, alebo inak povedané digitálnu diétu. Lepšia kvalita kognitívnych a emočných funkcií sa, ako tvrdí, začne zlepšovať už po dvadsaťštyriho­dinovej abstinencii od mobilných telefónov. „Povzbudzujem ľudí k tomu, aby premýšľali o oddychu. Ak naozaj chcú zažiť zníženie úzkosti, stresu a skvalitniť si spánok, myslím, že postačí už 24 hodín. Nazývam to digitálna diéta 5:2,“ dodáva. Digitálna diéta 5:2 spočíva v tom, že päť dní v týždni by sme mohli pokojne tráviť s počítačmi, mobilnými telefónmi alebo pri televízoroch, ale ďalšie dva dni by sme si mali od toho všetkého dať absolútny oddych. „V prípade, že máte pocit, že neviete opustiť svoj telefón, majte ho pri sebe, dajte ho však do letového režimu alebo režimu spánku. Robím to už dva roky. Potom na telefóne vypnem letový režim a skontrolujem si ho. Môj najväčší úspech však spočíva v tom, že som prestala spať s mobilným telefónom. Ospravedlnením často býva, že bez telefónu predsa nemôžeme byť, lebo má budík. Ale mám riešenie. Mobil si vypnite a kúpte si budík,“ uzatvára Tanya Goodin.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #depresia #koncentrácia #nespavosť #duševné zdravie

+ Cvičte aj v pohodlí domova, vaše telo sa potrebuje začať viac hýbať.
Momentálne nie je čas na míňanie peňazí,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...