Ako sa zbaviť toxínov pomocou vlastného tela? Skúste to takto!

Čo presne znamená detoxikácia? Prečo je dôležité prečistiť naše telo pred budúcimi sviatočnými hodmi? Čo máme robiť po fašiangovom maratóne mastných, sladkých a slaných jedál?

19.02.2018 11:00
detoxikácia, zelenina a ovocie, úprava stravy Foto:
Organizmus môžete šikovne detoxikovať aj sami.
debata

Detoxikačný džús, detoxikačný krém, detoxikačná joga, detoxikácia vlasov, to všetko sa dnes stalo bežnou súčasťou života. Máme orgány, ktoré sa podieľajú na neutralizácii a odstraňovaní nežiaducich škodlivín, ktoré sa nahromadili v dôsledku prejedania, stresu, znečistenia životného prostredia, alkoholu či konzervačných látok a pesticídov nachádzajúcich sa v potravinách, píše francúzsky týždenník L'Express.

Obličky a pečeň filtrujú odpad a črevá ho odvádzajú. Keď nie sú schopné plniť svoju úlohu, celkový stav organizmu je narušený. Sme unavení, pomaly trávime, zadržujeme vodu. Tieto orgány je potrebné stimulovať, aby bola zaistená ich správna funkcia.

„Hľadáme magické potraviny, ktoré nám umožnia jesť, čo chceme a kedy chceme, bez toho aby sme naberali na váhe,“ vysvetľuje nutričná poradkyňa Ambre Mot. Odporúča zvyknúť si na správnu výživu, pretože skutočná detoxikácia spočíva v zdravom živote a vo vyváženej strave.

Lekár Patrick Aube zdôrazňuje, aké je dôležité, aby boli funkcie organizmu zaisťujúce jeho očistu pripravené pracovať na maximálny výkon, zvlášť pred sviatkami, aby dobre hrali svoju úlohu v organizme namáhanom nadmerným množstvom jedla a alkoholu.

Aby sa organizmus zbavil takého odpadu, ako je alkohol a lieky, je potrebné prečisťovať pečeň trikrát až štyrikrát do roka. Týždeň pred sviatkami si odoprite alkohol a naopak si doprajte vyváženú stravu, poznamenáva Ambre Mot. Ťažko stráviteľné potraviny, ako sú hotové jedlá, mliečne výrobky, káva a mäso, nahradzujte zeleninou a ovocím.

Doktor Aube odporúča konzumovať artičoky, ktoré aktivujú produkciu žlče pečeňou a odvádzanie žlče do čriev. „Žlč predovšetkým umožňuje tráviť tuky. Podieľa sa tiež na detoxikácii od liekov a alkoholu a na elimináciu cholesterolu,“ hovorí.

Konzumácia potravín bohatých na vlákninu, ako je ovocie, zelenina a celozrnné výrobky, umožňuje „vytapetovať“ žalúdok a spomaliť vstrebávanie niektorých tukov a cukrov. Sú vhodné aj preto, že vedú k pocitu sýtosti.

Dôležitá je hydratácia. Mäta, medovka a fenikel sú vynikajúce pre prípravu čriev na sviatočné hody, uvádza Patrick Aube. „Po každom výdatnom jedle si vždy pripravím odvar z mäty. Po celý rok a najmä na sviatky mi jej digestívne vlastnosti pomáhajú zbaviť sa nadúvania a nevoľnosti,“ hovorí tridsaťosemročná Héléne.

Doktor Aube odporúča čaj z trúbkovca, rastliny známej pre svoje diuretické účinky. Ambre Mot zase radí venovať pozornosť tomu, aby sme nemali príliš vysoký prísun proteínov. Stačí zjesť na poludnie jednu porciu mäsa a večer pol porcie. Liečiteľka Frédérique Cervoni nedá dopustiť na čaj z brezy pre jeho očisťujúce a diuretické účinky.

Experti sa zhodujú v tom, že pred bohatými pokrmami cez sviatky, ak sú podávané večer, treba si dať veľmi ľahký obed: zeleninu alebo zeleninovú polievku, najviac 150 gramov mäsa alebo ryby, šalát z valeriány a čerstvé ovocie alebo jablkový kompót bez pridaného cukru.

debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #pomoc #Telo #postup #jedálniček #detoxikácia #obličky

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...