Tieto potraviny regulujú hormonálnu rovnováhu

To, že nás vedia hormóny pekne rozladiť, vieme z vlastnej skúsenosti, pár dní pred menštruáciou, alebo počas nej... Povieme len: "PMS".

21.02.2018 11:00
karfiol, brokolica Foto:
Aj brokolica s karfiolom sa ocitli na zozname.
debata (1)

Obzvlášť ženy v menopauze cítia účinky kolísajúcej hormonálnej rovnováhy, po 45 roku života sa objavujú prvé zmeny. Prejavovať sa môžu rôzne: návaly horúčavy a nespavosť, výkyvy nálad, vynechanie menštruácie, znížená plodnosť, vypadávanie vlasov, akné… Keď niektoré zmeny spozorujete, vyhľadajte lekára, nebojujte na vlastnú päsť. Nechajte si presne vysvetliť, či máte estrogénu málo alebo príliš veľa a čo s tým. Lekár vám predpíše lieky. V prípade nedostatku možno estrogén dodať aj špeciálnymi potravinami. V zásade však platí: Stravujte sa zdravo a vyvážene. Len v takom prípade si môžete byť istá, že vaše telo produkuje dostatočné množstvo estrogénu. Niektoré potraviny obsahujú obzvlášť vysoký podiel rastlinných estrogénov.

Sója a sójové produkty

Konzumáciou sóje či sójových produktov dodávate telu genisteín, čo môže ovplyvniť hladinu estrogénu. Spoľahnite sa na tofu, sójové mlieko či jogurt.

Pite kávu

Štúdie ukázali, že ženy, ktoré vypijú denne viac ako dve šálky kávy, majú vyššiu hladinu estrogénu. Ale pozor, plodnosť sa tým nezvyšuje! Užívajte si teda chvíľky s kávičkou, ale s mierou.

Potraviny s fytoestrogénom

Fytoestrogény sú látky v rastlinách, ktoré môžu napodobňovať funkciu estrogénu v tele. Ale aj tu platí: Dávka je jed. Príliš veľa fytoestrogénov môže viesť k vývojovým poruchám a neplodnosti. Veľa fytoestrogénu obsahuje sója, hrášok, slivky, celozrnné produkty, ľanové a tekvicové semienka, brokolica a karfiol.

Ľanové semienka

Ako sme už spomenuli, obsahujú vysoký podiel fytoestrogénov! Polovica šálky (60 g) stačí denne na dosiahnutie maximálneho efektu. Pravdaže, stačia aj 2–3 čajové lyžičky, pretože vysoký podiel balastných látok môže viesť k nepríjemnej zápche. Ľanové semienka sú bohaté aj na omega-3-mastné kyseliny a tým pádom dôležité pri prevencii srdcových ochorení, mŕtvice a cukrovky. Zamiešajte semienka do jogurtu, alebo si nimi ozdobte šalát.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zápcha #káva #hormóny #estrogén #menštruácia #neplodnosť

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...