Keď zapácha z úst... začať treba s hygienou

Aj vás občas napadne, či je to s vaším dychom v poriadku? Alebo nebodaj poznáte v okolí niekoho, komu z úst jednoducho páchne. Ako s tým naložiť?

16.02.2018 07:00
zuby - zubná prehliadka - lekár - chrup -... Foto:
Pravidelná zubná hygiena je predpokladom pre príjemný dych.
debata

V prípade partnera je to jasné – nutný je rozhovor a dobré odporúčania na odborníkov. Príčin môže byť viacero, no najčastejšia vzniká priamo v ústnej dutine človeka a súvisí so zápalovými procesmi a procesmi rozkladu.

„Môžu za to zlúčeniny síry, ktoré vznikajú počas bakteriálneho rozkladu aminokyselín. Domovom týchto baktérií je povlak na jazyku, zubný plak alebo zapálený paradontálny vačok. Preto ide o symptóm paradontitídy,“ hovorí stomatologička Valéria Michnová.

Stomatologička Valéria Michnová. Foto: archív V.M.
Stomatologička Valéria Michnová. Stomatologička Valéria Michnová.

Halitóza, ako sa nepríjemnému duchu hovorí odborne, však nemusí byť neriešiteľný problém. Začať môžete, samozrejme, sami doma. Ale v niektorých prípadoch je skrátka nutná konzultácia a následný postup pod vedením odborníka.

Jednoznačnou odpoveďou je pravidelná dentálna hygiena. „Vďaka nej odstránime nebezpečný povlak, ktorý je živnou pôdou pre baktérie,“ vysvetľuje Michnová. „Súčasťou dentálnej hygieny je tiež dôkladná inštruktáž pre starostlivosť o ústnu dutinu v domácom prostredí,“ dodáva odborníčka.

Bez čoho sa určite nezaobídete, bude kvalitná zubná kefka a medzizubné kefky. Pre ľudí s veľmi úzkymi medzizubnými priestormi odporúčajú odborníci aj zubnú niť. Práca s ňou je však trochu zložitejšia a aby dôkladne vyčistila medzizubné priestory, mala by byť aj dôkladná.

Pre tých, ktorí majú v ústach napríklad mostíky, sú k dispozícii aj čistiace nite s akýmsi navádzajúcim pevným koncom, ktorý dokážete prestrčiť ponad mostík a následne priestor vyčistiť. Takéto miesta sú veľmi dôležité aj kvôli udržaniu zdravého ďasna, aby ste nemuseli o pár rokov meniť mostík, ak ďasná vznikom paradontitídy ustúpia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #zubná hygiena #halitóza

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...