Hlavu hore! A veci okolo seba budete vnímať pozitívnejšie

Starosti a trápenie? V takom rozpoložení by človek najradšej zostal neviditeľný.

14.02.2018 15:00
debata

Aj preto spustí plecia a hlavu má sklonenú. Telo sa zhrbí a my na okolie pôsobíme bez energie, unavene a nešťastne. Už len naším postojom dávame najavo okoliu ale aj sebe, ako zle sme naladení. A to by sme mali zmeniť. Ako? Napríklad aj vzpriameným postojom tela. Práve správne držanie tela môže podľa psychológov zlepšiť našu náladu.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
žena, chôdza, chodiaca žena, prechádzka Ilustračné foto.

Cvičenie a pohyb, vďaka ktorému sa držanie tela zlepší, pomáha veľmi efektívne pri zlých náladách aj pri začínajúcej depresii. Tím psychológov okolo Johannesa Michalaka napríklad skúmal, ako súvisí držanie tela so spacovávaním negatívnych vnemov počas dňa. Skupinke boli predkladané kartičky a negatívnymi a pozitívnymi nápismi – výskum ukázal, že ľudia so správnym držaním tela si negatívne nápisy všímali menej intenzívnejšie ako tie pozitívne. A platilo to aj naopak. Ľudia so spustenými ramenami a sklonenou hlavou vnímali zasa intenzívnejšie negatívne nápisy, čo následne ešte vplývalo na ich celkové rozpoloženie.

Podobne mala iná skupinka ľudí hodnotiť ostatných podľa toho, ako na nich vplývajú, čo sa zdžania tela týka. Tí, ktorí boli vzpriamení, si vyslúžili opisy ako krásny, priateľský či dokonca odvážny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Telo #trápenie #chôdza #starosti

+ Ostaňte dnes doma a oddýchnite si, potrebujete to.
Využívajte svoje odborne znalosti a osviežte si ich....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...