Mrkva nie je len na oči. Päť ďalších dôvodov prečo si ju dopriať!

Mrkva je zelenina, ktorá sa však svojou sladkosťou neraz vyrovná ovociu. Podpora ostrého zraku sa s ňou skloňuje prakticky neustále, ale je tu mnoho ďalších dôvodov, prečo by ju mali konzumovať pravidelne aj tí, čo okuliare nepotrebujú.

07.02.2018 13:00
mrkva Foto:
Mrkva prospieva zdraviu aj kráse.
debata

Mrkva plná dobrôt

Mrkvu je možné zohnať po celý rok a to bez výraznej straty chute, ako je to napríklad s rajčinami počas zimy. Je vhodnou zásobárňou vitamínov a poskytuje telu vitamíny A, B, C, D, E a K. Známy lecitín na oči. Dostatok vlákniny na správne trávenie a nechýba ani ľahko stráviteľná glukóza. S jedným kusom mrkvy telu dodáte aj sodík, vápnik, horčík, jód, draslík, fosfor, železo, meď, mangán, selén, nezanedbateľným je aj betakarotén. V konečnom dôsledku je tak mrkva jednoducho živým multivitamínom.

Znižuje cholesterol

V súčasnej dobe rýchleho stravovania je zázrak, ak má niekto cholesterol v norme. Pritom mrkva je liek aj na cholesterolovú pandémiu. Lekársky výskum zaznamenal, že pravidelná denná konzumácia 20g surovej mrkvy dokázala znížiť hodnoty cholesterolu až o 11%. To nie je síce rapídny pokles, ale cievam pomôže.

Reguluje trávenie

Mrkva je doslova medicínou na zažívací trakt a problémy s vylučovaním. Funguje aj na hnačku, ale aj zápchu. Záleží len od toho, v akom stave si ju dáte. Surová mrkva je plná nerozpustnej vlákniny, vďaka čomu napomáha správnemu vylučovaniu. Naopak, ak si spravíte mrku uvarenú, alebo si pochutnáte na varenom mrkvovom pyré, je to medicína aj na silné hnačky a katary.

Pomáha chudnúť

Mrkva preukázateľne zrýchľuje metabolizmus a súčasne dodáva pocit nasýtenia. Je veľmi málo kalorická, na 10 gramov mrkvy pripadá iba 125 kJ. A pozor, tu prichádza ešte jedna veľmi zaujímavá informácia. Niektorí dietológovia sa domnievajú, že v organizme vyvoláva zápornú kalorickú hodnotu, to znamená, že telo na jej spracovanie spotrebuje viac energie, ako z nej získa. Preto sú diéty založené na mrkve tak úspešné.

Zníži riziko rakoviny

Mrkva vďaka obsahu pektínu dokáže na seba viazať ťažké kovy a tým chráni organizmus od toxických látok. Výskumy, ktoré prebiehali s konzumentmi mrkvy ukázali, že mrkva znižuje možnosť rakoviny pankreasu, pľúc, hrtanu, prostaty, pažeráka, močového mechúra aj maternice. No a samozrejme vďaka vláknine sa výrazne stavia aj proti rakovine hrubého čreva. Mrkva vďaka polyacetylénu C 17 obmedzuje aj vznik leukémie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #chudnutie #zelenina #cholesterol #vláknina #mrkva #trávanie

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...