Päť kvetov, ktoré sa perfektne hodia do spálne!

Mať tieto kvety v spálni sa oplatí. Podporujú zdravý spánok a popri tom čistia vzduch v miestnosti.

08.02.2018 11:00
aloe vera
Aloe vera.
debata

Pôvodný zámer testovania bolo zisťovanie, ako sa čistí vzduch v kozmických staniciach. Jeho súčasťou boli aj niektoré rastliny a ich filtračné schopnosti. Že zo štúdie „NASA Clean Air Study“ budú profitovať nielen astronauti, by si vedci ani nepomysleli. No čo je dosť dobré pre astronautov, platí aj pre všetkých ostatných. NASA odporúča na dostatočné čistenie vzduchu aspoň jednu rastlinu na 9 metrov štvorcových. V priemernej spáli si teda vystačíme s dvoma.

Kvety nielen filtrujú všetky druhy znečisťujúcich látok zo vzduchu (benzén, formaldehyd, trichlóretén, amoniak…), ale produkujú čerstvý kyslík, ktorý pomáha kvalitnému spánku. Na niektoré si treba poriadne posvietiť, musíme byť opatrní, pretože pre našich štvornohých miláčikov sú jedovaté.

Tieto kvety podporia spánok:

Aloe vera
Síce nebola súčasťou NASA štúdie, každopádne sa považuje za účinného pomocníka pri zaspávaní. Samozrejme, v noci vydáva kyslík, čím zlepšuje vnútorné prostredie.

Chryzantéma
Bohužiaľ, pre mačky a psov je jedovatá, napriek tomu dosť výrazná kvetina. V testoch NASA obstála výborne. Ukázalo sa, že dokáže filtrovať všetky znečisťujúce látky zo vzduchu. Alergici, pozor! Kontakt s týmto kvetom môže podráždiť pokožku.

Lopatkovec
Je na pohľad krásny kvet a skutočný majster vo filtrovaní. V testovaní NASA dopadol v každej kategórii ukážkovo. Žiaľ, má aj nevýhody. Pre zvieratá je jedovatý a mnohí alergici naň reagujú citlivo.

Brečtan
Brečtan je nenáročná rastlina, ktorá nepotrebuje veľa slnka. Má pozitívny vplyv na astmu a alergie. V štúdii z roku 2005 sa dokonca ukázalo, že dokáže filtrovať pleseň zo vzduchu.

Levanduľa
V štúdii NASA sa síce neuvádza, to však nemení nič na tom, že sa perfektne hodí do spálne. Profitovať z nej môžu v prvom rade tí, čo majú nepokojný spánok, keďže pomáha pri napätí a znižuje krvný tlak. Okrem toho je dosť nenáročná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #amoniak #kyslík #Astma #nespavosť #spálňa #vzduch #pleseň

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...