Zubár, krížovka či vitamín D: Toto je 5 spôsobov ako spomaliť starnutie!

Aj malá zmena dokáže veľké veci. Myslí si to aj doktor Aamer Khan, ktorého cituje britsý Daily Mail v problematike starnutia a jeho spomalenia.

01.02.2018 07:00
zuby, zubár, zubná hygiena, stomatológ,... Foto:
Pravidelná návšteva zubára tiež pomáha spomaliť starnutie a procesy, ktoré zhoršujú naše zdravie.
debata

Podľa Khana, ktorý je spoluzakladateľom spoločnosti Harley Street Skin, sa do nášho života dá niesť množstvo pozitívnych zmien, ktorá sa začínajú pri drobných úkonoch a ktoré nám pomáhajú spomaliť proces starnutia – či už mentálny, ale aj fyzický.

Ako píše britský portál, medzi dôležité aktivity, ktoré by sme do nášho života mali podľa Khana zaradiť, patrí nasledovné:

1. Jedna krížovka denne!

Zdá sa vám to smiešne? Vedzte, že precvičovanie as stimulácia mozgovej aktivity je veľmi dôležitá. Mentálne nestarnúť dokážete vtedy, ak budete svoju myseľ precvičovať. Ideálne je skúsiť sa učiť nový jazyk, viac čítať alebo sa skúsiť naučiť hrať na hudobný nástroj. Niekedy však stačí krížovka denne, aby ste stimulovali mozgové závity. Nevenujte sa však takým, ktoré vyplníte „automaticky“ – hľadajte náročnejšie verzie a podoby.

2. Svižná prechádzka

Vekom sa mnoho z nás čoraz viac uchyľuje k obmedzeniu pohybu. Namiesto toho by sme sa však mali venovať presne opačnej aktivite – chôdzi a prechádzkam. Svižná chôdza pomáha rozprúdiť krv, zlepšiť cirkuláciu krvi, pôsobí proti srdcovým chorobám a stimuluje aj svalstvo. Ideálne je venovať jej denne polhodinu až 45 minút. Takže napríklad cestu do práce!

3. Zubár a očný sú vaši priatelia

Od istého veku je veľmi dôležité pravidelne navštevovať oboch špecialistov. V prípade zubára nejde len o to, že sa stará o zdravie vašej ústnej dutiny – dôležité je preventívne zasiahnuť proti ochoreniu ďasien, ktoré prichádza často s vyšším vekom. Ľudia s týmto ochorením majú dvakrát vyšší predpoklad na ochorenia kardiovaskulárneho systému. Rovnako preventívne môžu pôsobiť aj návštevy očného lekára.

4. Smiech

Smiať sa nám odporúča nejedna príručka či motivačná kniha. Pravdou je, že smiech a pozitívne emócie sú pre náš život a zdravie prospešné. Navyše so smiechom lepšie zvládnete stres a zabránite tvorbe hormónov, ktoré sa negatívne podpisujú na zdraví.

5. Déčko a opaľovák

Ak si chcete vizuálne ubrať roky, mali by ste vedieť jedno – mladšia pleť nebýva opálená. Ak ste ju roky vystavovali slnku, znaky starnutia koža sa určite objavia. Odborníci už pár rokov odporúčajú nosiť krém s ochranným faktorom takmer počas celého roka. A majú recht. Ochrana pred UV žiarením chráni kožu pred vznikom rakoviny, ale tiež pred predčasným starnutím. Slnko však do nášho tela prináša vitamín D, ktorý je kľúčový pre zdravšie a pevnejšie kosti. Stavte teda na doplnky výživy. Déčko pomáha zvýšiť absorpciu vápnika a zlepšuje zdravie kostí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #zivot #mladosť #predĺženie života #Aamer Khan

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...