Tipy, ktoré vám okamžite zlepšia spánok

Zlý a nekvalitný spánok má vplyv nielen na zlý fyzickú aj psychickú kondíciu, ale je zárodkom vážnych ochorení. Preto je na mieste, vytvoriť čo najlepšie podmienky na snívanie. Poradíme vám, ako to ide aj bez liekov.

28.01.2018 17:00
spánok, oddych, relax Foto:
Choďte spať bez toho, aby ste boli na seba nahnevaná.
debata

Psychické a vonkajšie vplyvy

Je pravdou, že niektoré problémy so spánkom sa nedajú odstrániť jednoducho, no skôr ako navštívite lekára, je na mieste vyskúšať recepty, ktoré môžu váš spánok vrátiť do pokojného normálu.

Alergie

Dokážu negatívne ovplyvňovať kvalitu spánku. Zapchaný nos, svrbiace oči, problémy s dýchaním. Riešením môže byť aromaterapia. Veľmi dobre prečisťuje dýchanie olej kajeput, ale zaváži aj čistička vzduchu. Vyfiltrovanie peľu z miestnosti znamená aj sladšie sny.

Príliš veľa svetla

Vedci hovoria, že skutočne prichádzame o tmu. V mestách je príliš intenzívny svetelný smog, čo mätie telo. Ak spávate napríklad len za klasickým závesom, alebo záclonou, je pravdepodobné, že sa príliš dobre nevyspíte. Riešením môžu byť vonkajšie rolety, alebo závesy typu black out, ktoré vám do izby opäť vrátia poctivú tmu, ktorá je tak potrebná pre kvalitný spánok.

Odložte mobil, televízor aj počítač

Dlhá práca do noci síce unaví, ale pokojný spánok nasledovať nebude. Modré svetlo z displejov je pre organizmus doslova antispánkové. Zmeňte to. Dve hodiny pred odchodom do postele eliminujte toto žiarenie. Vráťte sa ku knihám, rozhovorom, alebo k relaxu pri sviečkach. Už v prvý večer spoznáte ten rozdiel v kvalite spánku.

Partnerské nezhody

Nechoďte spávať pohádaní. Výskum na univerzite v Pittsburgu zistil, že ženy spokojné s partnerstvom omnoho lepšie spávajú, aj sa budia sviežejšie. Hoci nie je vždy všetko ideálne, skúste chodiť spať bez toho, aby ste boli na seba nahnevaní. Výrazne vám to pomôže.

Strach

Približne polovica nespavostí je spôsobovaná strachom. Najčastejšie ide o strachy, ktoré sa nám objavujú práve pred zaspávaním. Z práce, z budúcnosti, zo zajtrajšieho dňa. Niekedy sú aj strachy skryté. Prichádzajú depresie a pesimistické vyhliadky. To všetko stojí za faktom, že telo nedokáže pokojne spať. Skúste nechať strach za dverami spálne. Koniec – koncov oddýchnutá budete lepšie čeliť aj obývaným výzvam.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #strach #oddych #spánok #relax #hnev #tma #aromaterapia

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....