Vyradením jedného druhu potravín sa môže škála tých, ktoré telo odmieta, naopak rozšíriť. „Pod tlakom módnej vlny veľa ľudí zbytočne a bezdôvodne vylučuje niektoré potraviny z jedálnička. Môže to ale viezť k tomu, že je potom ich strava nevyvážená,“ vysvetlila poradkyňa.
Potravinové alergie či intolerancie má od lekára diagnostikovaných len časť tých, čo napríklad lepok alebo laktózu odmietajú. Zdravé telo s dostatočne pestrým zložením baktérií v tráviacom trakte môže podľa Márie Vilánkovej, ktorá sa zaoberá detoxikáciou organizmu, prijímať v rozumnej miere všetky druhy potravín. „Potraviny, ktoré nemôžem jesť, by som mal postupne začať zaraďovať. Inak sa začne škála potravín, ktoré nemôžem jesť, rozširovať,“ vysvetlila.
Ľudia zo svojej stravy často vylučujú napríklad lepok alebo laktózu. Nebezpečný je ale lepok len pre pacientov s diagnostikovaou celiakiou, teda poruchou imunity. Tí musia dodržiavať prísnu bezlepkovú diétu, ich strava sa nesmie kontaminovať ani stopovým množstvom lepku.
Podľa európskych štatistík však trpí celiakiou asi percento populácie. Praktický lekár ju môže odhaliť rozborom krvi zameraným na lepok a potom gastroenterológ z odobratej vzorky sliznice tenkého čreva.
V názoroch na škodlivosť či prospešnosť lepku pre zdravého človeka sa odborníci rôznia podobe ako v prospešnosti pitia mlieka, ktoré obsahuje mliečny cukor, laktózu.
Alergie môžu byť tiež napríklad na vajcia, orechy, kakao, niektoré druhy ovocia a zeleniny. Kým alergie sa prejavujú najmä svrbením, žihľavkou alebo opuchom, zvracanie a hnačka môže signalizovať ako alergiu, tak intoleranciu, ktorá znamená nedostatok enzýmov potrebných pre správne trávenie konkrétnej potraviny.