Silné nafukovanie počas menštruácie? Toto zaberie

Nafukovanie pri PMS je nepríjemné a ešte aj bolí. Prečo nás počas menštruácie "zdúva"? No najmä: Ako si najrýchlejšie pomôcť...

01.02.2018 11:00
rasca Foto:
Rasca je jednou zo vzácnych korenín.
debata

Takmer tretina všetkých žien trpí počas menštruácie črevnými ťažkosťami a nafukovaním. Príčinou tráviacich problémov sú často hormóny. Počas menštruácie sa posilní vylučovanie hormonálnej látky, zvanej prostaglandín. Tá spôsobuje sťahovanie maternice. Preto tie bolestivé kontrakcie. To však zďaleka nestačí. Zvýšený podiel prostaglandínu v tele posilňuje aj črevné pohyby, preto má veľa žien počas menštruácie hnačku – ale aj nafukovanie.

Okrem toho môže ešte dôjsť k interakcii s progesterónom. Tvorí sa vo vaječníkoch a zabezpečuje, aby sa maternica obohatila živinami (príprava pre možné oplodnenie). V druhej polovici cyklu dochádza k zvýšenému uvoľňovaniu v krvi, v priebehu tohto obdobia sa hodnoty znova vyrovnávajú. Táto hormonálna zmena dráždi črevá, čo môže viesť k tráviacim ťažkostiam ako je zápcha, a tým spôsobiť nafukovanie.

Práve počas menštruácie máme extrémnu chuť na čokoládu a mastné, nezdravé jedlá ako sú toasty či pizza. Nenasýtené mastné kyseliny a sladkosti zaťažujú a dráždia črevo ešte viac. Aj šošovica a celozrnný chlieb môžu spôsobiť nafukovanie a v tejto fáze by sme ich nemali jesť. Namiesto toho radšej niečo ľahko stráviteľné ako sú ryby, oriešky či avokádo.

Ktoré domáce prostriedky zaberú?

Čaje
V prvom rade feniklový. Rozdrvte čerstvé semienka feniklu a zalejte vriacou vodou. Upokojiť črevo pomôžu aj rascový, anízový a harmančekový čaj. Popíjajte v dúškoch, počas celého dňa.

Petržlen a zázvor
Obsahujú protizápalové látky, ktoré pomôžu rozpúšťať plyny v čreve. Petržlen či zázvor treba v tomto prípade dobre požuť.

Teplo
Termofor je zázrak, ak si ho priložíte na brucho, uvoľníte svaly tráviaceho traktu.

Jablčný ocot
Zmiešajte v pohári teplej vody dve polievkové lyžice jablčného octu a dve čajové lyžičky feniklového medu. Popíjaním tohto nápoja pred jedlom predídete nafukovaniu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #trávenie #maternica #hormóny #menštruácia #črevo

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...