Ako sa na tele prejaví nedostatok vitamínov C a D?

Krvácanie ďasien či bolesť svalov. Aj takéto sú prejavy nedostatku "céčka" a "déčka".

25.01.2018 13:00
chrípka, žena, choroba, nádcha, prechladnutie Foto:
Nedostatok vitamínu C môže byť príčinou častých viróz.
debata

Vitamín C

Človek si vitamín C v tele „vyrobiť“ nedokáže, preto je odkázaný na ten, ktorý je v strave. Je dôležitý pre zdravé fungovanie imunitného systému, zároveň zlepšuje vstrebávanie železa. Ak náhodou fajčíte, vaše telo potrebuje ešte o čosi viac vitamínu C. Telu ho dodávajú napríklad paprika, citrusové plody, papája či ríbezle.

Nedostatok „céčka“

Prejaví sa napríklad ako zvýšená náchylnosť na rôzne infekcie, krvácanie ďasien, zlé hojenie rán. Aj biely povlak na jazyku či zápach z úst môže signalizovať jeho nedostatok.

Vitamín D

Ak chcete mať dostatok vitamínu D musíte tráviť čas mimo stien vášho bytu či kancelárie. Vďaka slnečnému žiareniu si telo dokáže vitamín D vyrobiť. Ale čo počas dlhých zimných šedivých dní? Môžete siahnuť po doplnkoch výživy, pri ich užívaní sa však poraďte s lekárom. „Déčko“ je okrem iného veľmi dôležité pre zdravý vývoj kostí.

Nedostatok „déčka“

Prejavuje sa únavou, bolesťou svalov a zvýšeným krvným tlakom – práve tieto problémy môžu byť prvými príznakmi. Ak telu chýva značné množstvo vitamínu D, môže to viesť k osteoporóze.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #vitamín D #nedostatok

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....